Kezdőlap Zenei élet Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán – Tóth-Vajna Zsombor

Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán – Tóth-Vajna Zsombor

Igazi ritkaság, zenei csemege csendül fel Tóth-Vajna Zsombor legújabb kiadványán: Haydn amúgy széles körben ismert művét zongorán – méghozzá egy korhű bécsi fortepianón szólaltatja meg.

Egy lenyűgözően sokoldalú tehetség készítette el új albumát a Hungarotonnál: Tóth-Vajna Zsombor ugyanis kiemelkedő sportolói teljesítménye mellett ikertestvéréhez hasonlatosan orvosként és autentikus hangszeres zenészként is diplomát szerzett.

Sőt, utóbbinál – és az újonnan kiadott lemeznél maradva: Tóth-Vajna Zsombor nem egyedül régi-zenész billentyűshangszer-specialistaként, hanem karmesterként is a fiatal magyar zenész generáció kiemelkedő alakja. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Miskolci Egyetemen szerzett kitüntetéses csembaló és orgona diplomákat Spányi Miklós, Dobozy Borbála, Ratkó Ágnes és Varga László növendékeként, majd mestertanulmányait az amszterdami Sweelinck Konzervatóriumban folytatta ahol Menno van Delft, Richard Egarr és a legendás Jacques van Oortmerssen irányításával kapott orgona, csembaló- fortepiano- és klavikordművész diplomát.

A Megváltó hét szava a keresztfán című oratórium keletkezéstörténete egyike a zenetörténet legkülönlegesebb eseményeinek. 1786-ban Joseph Haydnt – aki akkor már európai hírű zeneszerző volt – felkérte José Saluz de Santamaria katolikus pap, hogy írjon Jézus utolsó szavait alapul véve, de tisztán hangszeres muzsikából álló sorozatot a Cadizi Székesegyház számára a nagyhéti misék lelki elmélkedéshez. Nagy sikert aratva így született meg ez a zenetörténetben egyedülálló alkotás.

A mester maga is egyik legsikerültebb alkotásának tekintette e művét – ezért később passió-oratóriummá. majd vonósnégyessé is átdolgozta; és zongorakivonatot is készített belőle. Ez utóbbi egyébként a legritkábban hallható változat, és ez szólal meg most Tóth-Vajna Zsombor előadásában – mégpedig egy Joseph Haydn idejében használt bécsi fortepianón. A felvételen megszólaló hangszer ugyanis Anton Walter bécsi mester 1805-ben készült hangszerének másolata.

Igazi meglepetéslemez tehát Tóth-Vajna Zsombor újonnan kiadott albuma – lévén hogy vagyunk jó páran, akik ugyan jól ismerjük Haydn emblematikus alkotását, de még sosem hallhattuk ez idáig a zongoraváltozatot – lemezről meg pláne

Pedig gyönyörű és meditatív zongorán eljátszva is: Tóth-Vajna Zsombor szakértő és felkészült előadásában igazi felfedezés és magával ragadó zenei élmény. Az ifjú specialista nagyszerű pillanatokat szerez hallgatóságának játékával – technikája, zeneisége, ízlése, kifinomult rálátása elsőrangú művészként mutatja be őt ezen a friss és erőteljes hatású albumon.

Komlós József JR