Kezdőlap Zenei élet Pink Floyd: Animals 2022 Remix

Pink Floyd: Animals 2022 Remix

A világhírű Pink Floyd ’Animals’ című, hatalmas sikerű lemezének Deluxe Gatefold, CD, LP, Blu-ray és Super Audio CD verziójával jelentkezik. Míg a Deluxe változat 2022. október 7-től, a további kiadványok 2022. szeptember 16-ától elérhetők. Ez az első alkalom, hogy a korong 5.1-es hangminőségben hallható.

Az ’Animals’ a Pink Floyd tizedik stúdióalbuma, amely eredetileg 1977 januárjában jelent meg. A londoni Britannia Row Studios-ban rögzítették 1976-ban és 1977 elején. Az anyagot a banda egyik legjobb munkájaként tartják számon, és maguk a tagok, azaz David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters és Richard Wright rögzítették.

Egyben ez az utolsó előtti lemezük, melyen Rogers Waters is szerepel: a két évvel későbbi The Wall után már sosem játszottak többé együtt.

A konceptalbum az 1970-es évek közepi Nagy-Britanniában uralkodó társadalompolitikai viszonyokra fókuszál. Az LP-t nem egybefüggő dalok gyűjteményéből fejlesztették tovább olyan koncepcióvá, amely George Orwell Állatfarmjából merített jelentős ihletett. A disztopikus történet az emberek különböző osztályait állatokként ábrázolja, és habár 1977 óta sok idő telt el, a lemez narratívája még ma is visszhangzik.

Az eredeti lemezen a nyugat-londoni Battersea hőerőmű levegőből készített távlati képe szerepelt és ugyanez van az új kiadás borítóján is – ugyanabból a látószögből, de immáron negyvenöt esztendővel később, az átépítések során lett lekapva az ikonikus helyszín. Mely egyébként lehet, hogy nem is olyan nagyon véletlen egybeesések folytán éppen a hetekben nyílt meg újra: de most már kulturális központként.

(Komlós József JR)