Kezdőlap Zenei élet Liszt: Transzcendens etűdök – Alim Beisembayev

Liszt: Transzcendens etűdök – Alim Beisembayev

Nagyon nehéz programmal egy újabb kimagasló képességű új tehetséget hallgathatunk meg a Warner Classics új kiadványán: Alim Beisembayev a 2021-es Leeds-i Nemzetközi Zongoraverseny győzteseként készítette el első lemezét.

Kazah zongoraművészt ritkán hallhatunk – mint ahogyan a világ is, de a mindig is kiemelkedő szovjet iskola zenei hatása természetesen máig jelen van a szovjet utódállamokban – tehát a szenzáció csak relatíve az. Alim Beisembayev első lemezén hallható játéka viszont valóban szenzációs!

Alim Beisembayev 1998-ban született Kazahsztánban, de kivételes tehetségét már Nagy Britanniában tökéletesítette. Először Bushby-ba ment, ahol az ország legrégebbi különleges zeneiskolája: a kimondottan tíz és tizennyolc év közötti zenei zseniknek fenntartott Purcell School diákja lehetett. Már itteni tanulmányai során felhívta magára a figyelmet versenygyőzelmeivel: melyek között ott volt a Junior Cliburn International Competition első helyezése is.

Alim Beisembayev tanulmányait ezek után a Royal Academy of Music patinás falai között folytathatta, majd a Royal College of Music diákjaként tette le mestervizsgáját. Ezek az évek alatt is kitűnt versenygyőzelmeivel, melyek révén öt alapítványi díjjal is támogatták művészi karrierjét.

A versenygyőzelmei és az is fel kell, hogy hívja a figyelmet a fiatal pianistára, hogy mennyi rangos alapítvány állt célkitűzése mellé – de ha még ehhez hozzávesszük, hogy már korán a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekar és Oroszország Állami Zenekara is meghívta szólistának: még további adalék kivételes tehetségéről.

Mely aztán a 2021. szeptemberi Leeds-i versenygyőzelmével ért be igazán, melynek révén a tavalyi koncertszezonban már a Royal Liverpool Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, SWR Symphonieorchester Stuttgart és más európai zenekarok szólistája is lehetett – többek között Antonio Pappano vezényletével. Mostanra pedig már keresett koncertzongorista lett.

Alim Beisembayev nagy rajtot vett a világ teljes zenehallgató közönsége előtt, mikor Liszt Ferenc: Transzcendens etűdök című sorozatát rögzítette a világcégnél bemutatkozó albumára. Amelyről maga az előadó is úgy nyilatkozott, hogy „a legnagyobb kihívást jelentő zongoradarab, melyet zeneszerző valaha alkotott”.

Nincs is ebben semmi túlzás. Technikailag és értelmezés tekintetében is rettenetesen nehéz sorozat ez, melyet Liszt nyilvánvaló hogy a saját kivételes képességeire szabott. Itt ehhez még két sikerdarab is társul ráadásként: a „La leggierezza” és a Consolations – Vigasztalások – No.3.

Alim Beisembayev beleállt a kivételes kihívásba – s ugyan miért ne tette volna, ha képességei predesztinálják erre? Itt aztán nem lehet mellébeszélni – és Alim Beisembayev nem is teszi: viszont minden tehetségével és felkészültségével odateszi magát. De ezt ne úgy értsük, hogy öncélú tűzijátékokat rendezne: az ő kivételes virtuozitása líraian finom alkattal párosulva gyönyörködteti és kápráztatja el hallgatóit már az első találkozásra.

Komlós József JR