Kezdőlap Események Igazi különlegesség lesz a hétvégén Kecskemét főterén a Hungarikum Fesztivál

Igazi különlegesség lesz a hétvégén Kecskemét főterén a Hungarikum Fesztivál

Az Aranyhomok Egyesület a Helyi Termék Ünnep keretén belül idén első alkalommal szervez Hungarikum Fesztivált 2018. május 11-13. között Kecskemét főterén.  Az évek óta népszerű, de mindig megújuló, hagyományőrző rendezvény idén a közösségi oltalom alatt álló nemzeti értékekről, a hungarikumokról szól.  A rendezvényt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő nyitja meg pénteken 17 órakor.

A háromnapos esemény bőségesen kínál minden korosztály számára egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző programokat, amelyről a magyarok ismertek a világban.

Megelevenedik a Kodály-módszer, lesz táncház, operett, cimbalom, tárogató és nótaműsor. Emellett íjászat, és a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének a huszártábora is színesíteni fogja az eseményt. A rendezvényre kilátogatók ízelítőt kaphatnak a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákból, illetve a kalocsai népművészeti alkotásokból is.

A magyaros ízek kedvelői sem fognak csalódni, ha részt vesznek az eseményen, hisz hazai tradicionális ételekkel és italokkal várják a kedves látogatókat. A hungarikumok sorából kapható lesz a világszerte ismert magyar étel, a gulyásleves és a halászlé, de megkóstolhatják a karcagi birkapörköltet, a magyar szürke szarvasmarhából és hízott libából készült termékeket, Csabai kolbászt, Debreceni páros kolbászt, Piros Aranyat és Erős Pistát is. Az édes szájú vendégeknek a Gundel palacsintát és a kürtőskalácsot ajánlják a szervezők. Aki pedig a hungarikumok tárházából szeretne alkoholos italt fogyasztani, annak is széles választási lehetősége lesz: Tokaji aszúból, Egri bikavérből, Törley pezsgőből, Unicumból, pálinkából, vagy fröccsből válogathat.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájával közösen Hungarikum kiállítással és játszóházzal várja az érdeklődőket. A kilátogatók megismerhetik a megyéhez köthető hungarikumokat, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett értékeket.

Kuriózumokat tartogat Lajosmizse város 25 éves jubileumi bemutatkozása is, melynek keretében elénk tárul a település értéke és hagyománya. Az Aranyhomok Postagalamb Klub „30” Tagszövetség Versenykerület Egyesülete N-18 Lajosmizse a jubileum alkalmából 25 postagalambot enged szabadon, így köszöntve az ünneplő várost.

Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár, valamint a Duna–Tisza közi Népművészeti Egyesület mesterremekei minőségi ajándéktárgyakat és őstermelők által előállított gasztronómiai különlegességeket kínálnak a három napos rendezvényen. A kézműves termékek mellett a népművészek bemutatót és foglalkozást is tartanak a vendégek számára.

Változatos, a közönség sokféle igényét kiszolgáló programokkal készülnek a szervezők. A felnőtteket fejtörő Hungarikum kvízzel, a kisebbeket pedig pecsétgyűjtő játékkal, bábműsorokkal, a Kenderkóc Népi Játszóház hagyományőrző játékaival, lovaskocsikázással, pónilovaglással, gokartozással, állatsimogatóval várja az Egyesület.