Kezdőlap Régió A Ráday Múzeum múzeumpedagógia ajánlata a 2018/19-es tanévre

A Ráday Múzeum múzeumpedagógia ajánlata a 2018/19-es tanévre

Foglalkozástípusok

Tárlatvezetés
A kiállítások bemutatása múzeumpedagógus vezetésével.

Élő interpretációs tárlatvezetés
Múltidéző, interaktív tárlatbemutatás beöltözött múzeumpedagógus vezetésével.

Múzeumlátogatás feladatlap segítségével
Azoknak a csoportoknak ajánljuk, akik önállóan szeretnék felfedezni a múzeumot.

Múzeumi foglalkozás
A múzeumlátogatást kiegészítő, a múzeum kiállításaihoz kötődő foglalkozás, melynek során akár tárgyalkotó képességüket is kipróbálhatták a gyerekek,

Kézműves foglalkozás
Tárgyalkotó foglalkozások megbeszélés szerint a kiállítások, a tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás témájához kapcsolódóan.

Azoknak az iskolai csoportoknak, akik a távolság vagy időhiány miatt nem tudják felkeresni a múzeumot, de mégis szeretnének bepillantást nyerni a múzeumban őrzött értékekbe, ajánljuk Ládafia Utazó Múzeumszolgáltatásunkat.

  1. februári indulás óta nagy sikernek örvend a Ládafia Utazó Múzeum. Az eddig utazóként megtartott 28 foglalkozáson már több mint ezer diák ismerkedhetett meg a Ráday Múzeum kincseivel.

Múzeumpedagógusaik felkeresik az érdeklődő iskolákat, és ott tartják meg a kínálatunkban szereplő foglalkozásokat. A témától függően műtárgyakat, másolatokat, bemutatóanyagokat visznek a helyszínre, így lehetőségük nyílik a foglalkozás témájához kapcsolódó műalkotások közvetlen megfigyelésére, felfedezésére és a róluk való gondolkodásra, hozzájuk kapcsolódó kézműveskedésre.

MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉS MÚZEUMANDRAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK

Kiállításainkhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásainkat 5-18 évesek, óvodai és iskolai csoportok számára kínáljuk, előzetesen egyeztetett időpontokban és témákkal. A Muraközy János élete és festészete című kiállításhoz fűződő rendhagyó tárlatvezetésünkre, valamint nyomozós játékra a felnőtt látogatói csoportokat is szeretettel várjuk, előzetes bejelentkezés alapján.

Általános múzeumi ismeretek

  • Múzeum nézegető – múzeum látogató – Múzeumi és múzeumhasználati alapismeretek. Interaktív ismerkedés a múzeumok világával, a múzeumok feladatával, szakembereivel.

A Dunamellék református egyházművészete kiállításhoz

  • Ragyogó ötvöstárgyak – Ismerkedés a Ráday Múzeum ötvöskincseivel és az ötvösművészettel (8-14 éveseknek). A gyűjtemény ötvöstárgyainak bemutatása múzeumi tárgymásolatok segítségével. Fólia domborítás a múzeumi motívumkincs felhasználásával.
  • Madárlátta mese – Kreatív szövegalkotás foglalkozás alsó tagozatosok számára a kiállítás anyagának felhasználásával. A mesealkotás közben megismerkedhetnek a kiállított tárgyak szerepével, történetével.
  • Virágeső – Virágmotívumok szerepe és megjelenése a kiállított tárgyakon. Virágminták tervezése, megvalósítása különböző kevéssé ismert kézműves technikákkal.
  • Madárlesen a múzeumban – Madáralakok a művészetben, megjelenésük a Dunamellék református egyházművészete kiállításban látható múzeumi tárgyakon, műalkotásokon, interaktív feladatokkal kísérve.
  • Templomi fényben – A református liturgikus tér (90 perc) A református templomok jellemző belsőépítészeti megoldásainak, azok funkcióival, a falak és berendezések díszítési hagyományainak valamint az úrvacsorai és keresztelői szertartásmegismerése. Egy templom-makett segítségével a gyerekek próbára tehetik kreativitásukat. Kapcsolódó kézműves foglalkozás:
    • 6-12 éveseknek – Festett mennyezetkazetták és padelők mintáit alapul véve papírdúc motívumok készítése.
    • 13-16 éveseknek – Stencilezés – A templomi mennyezetkazetták ornamenseit kis fatáblákra festjük.

RE-formáció, Re-konstrukció kiállításhoz

  • A régi iskolapadban ülve – a debreceni rézmetsző diákok nyomában (45-60 perc, 6-12 éveseknek) Interaktív ismerkedés a kiállítás tárgyaihoz kapcsolódó történelmi korral. Az iskola történelmi változásai. Miért jó ma iskolásnak lenni? Kézműves foglalkozáson hagyományos iskolai játékok, pörgettyű, zúgattyú készítése.
  • Szimbólumok nyomában –(45-60 perc, 6-14 éveseknek)Vallási és világi szimbólumok jelentése, megjelenése a kiállított tárgyakon, értelmezésük, helyük a keresztelő készletet bemutató kiállításban. Kézműves foglalkozáson A kiállítás szimbólumaiból választott díszítéssel egyszerű tárgyak (hűtőmágnes, medál, nyaklánc) készítése.
  • A galamb és a csillagok – A keresztség sákramentuma(90 perc, 10-14 éveseknek)A foglalkozáson a keresztelői szertartásról beszélgetünk, miközben megtekintjük a Göböl Gáspár tiszteletére készült különleges baldachinos keresztelőkészletet. Megvitatjuk, hogy mit jelképeznek a keresztelői kanna fedelén látható motívumok, a nap, a hold, a galamb és a csillagok, majd levegőn száradó gyurmából kivágjuk ezeket a formákat, és színes szélcsengőt készítünk belőlük.

 A kulcsra zárt szoba titkai. Muraközy János élete és festészete című kiállításhoz

  • Ismeretlen arcok, különleges tárgyak –(45-60 perc, 8-12 éveseknek) Barangolás a Muraközy János kecskeméti festőművész életét és munkáit bemutató kiállításban.
  • Egy kecskeméti művész az önkényuralom korában – (45 perc, 10-14 éveseknek)Általános iskola felső tagozatosai, különösen 7. osztályosok számára ajánljuk múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, mely bemutatja Muraközy János kecskeméti festőművész alkotásait az önkényuralom időszakának történelmi eseményeihez kapcsolódóan.
  • Forradalmi hangulatban – (45 perc, 16-18 éveseknek) Múzeumi óraMuraközy János ügyvéd, festőművész 1848-49-es haditetteiről, bujdosásának, majd felszabadulásának időszakáról. A téma művész életútja mellett kitekint a történelmi háttérre is, miközben a témához fűződő alkotásait is megvizsgálja.
  • Tárlatvezetés felnőtteknek és középiskolás diákoknak:
  • A kulcsra zárt szoba titkai.60 perc

Rendhagyó tárlatvezetés a Muraközy János élete és festészete című kiállításhoz. Képzeletbeli utazásra invitáljuk vendégeinket egy 19. századi festőművész, Muraközy János titkos szobájába.  Egy múzeumpedagógus által alakított történelmi személy, Muraközy Jánosné Gyenes Sára fogadja a látogatókat és vezeti körbe a kiállításban. Sok izgalmas, interaktív elem várható.

  • A kulcsra zárt szoba – Nyomozós játék 90 perc

A játék során a hozzánk érkező 5-6 fős csapatok 19. századi rendőrök szerepébe bújva deríthetik fel Muraközy János festőművész szobájának és családjának titkait. Levelezések, naplórészletek és sok egyéb rejtély várja a nyomozókat. A programot első sorban a 20-30 éves korosztálynak ajánljuk, de minden játékos kedvű csoportot szeretettel látunk. Igényelhető időpontok: 2018. október 5.,12.,26., 18.00.

Fuxreiter Ásványgyűjtemény: A Természet harmadik országa

  • Ásványgyűjtő szakkör

A Kecskeméti Ráday Múzeum és a Fuxreiter András Ásványgyűjtő Kör a 2018-19-es tanévben ásványgyűjtő szakkört indít, melynek célja az érdeklődő diákokat megismertetni az ásványok és kőzetek különleges világával, azok keletkezésével, alapismereteivel, vizsgálati módszereivel.  Előzetes jelentkezés: [email protected]

  • Ásványok a Bibliában (10-18 éveseknek) – Milyen szerepük volt az ásványoknak a Bibliában, illetve mire használták őket általában a mindennapi életben? Az előadás 6 fém és mintegy 30 ásvány ásványtani leírását ismerteti és bibliai idézetekkel illusztrálja az ásványok szerepét az ókori zsidó hitéletben, valamint a korai keresztény egyházban. (90 perc)

 A Biblia színei – Tablókiállításhoz

  • A művésztelepek és a Biblia (szeptember 30-ig) (90 perc, 14 -18 éves korig)

Komplex, játékos feladatok segítségével ismerkedhetnek meg a nagybányai, kecskeméti, szolnoki művésztelepek programjához kapcsolódó művészek, Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Fényes Adolf, Koszta József és Barta Ernő bibliai témájú alkotásaival, valamint az érintett bibliai szereplők, Ábrahám, József, Mózes és Krisztus életének fontos pillanataival. A foglalkozás második felében pasztellkrétával alkothatnak az érdeklődők.