Kezdőlap Zenei élet The Masters Collection: Tátrai Quartet

The Masters Collection: Tátrai Quartet

Tavaly év végén indította útjára a Hungaroton magyar hanglemezkiadó reprezentatív megjelenésű, zenei értékeket bemutató sorozatát – és e napokban máris a lemezboltokban egy újabb ragyogó megjelenés, mely a legendás Tátrai Vonósnégyes felvételeiből válogat.

A Hungaroton izgalmas új sorozatának első megjelenésén Cziffra György zongorázik – a The Masters Collection most megjelent három CD-s albumán pedig egy másik nagy legenda: a Tátrai Vonósnégyes kilenc jelentős felvétele hallgatható meg.

A Tátrai Vonósnégyes új megjelenése is abszolút választás a hazai hanglemezkiadó új sorozatához, hiszen a The Masters Collectioncélkitűzése, hogy a Hungaroton legnevesebb művészeinek ikonikus felvételeit gyűjtse össze. Olyan felvételeket, melyek nem csak egy életművet, hanem egy kort határoznak meg és a hallgatóknak örök élményt nyújtanak.

A már kiállításában is patinás sorozatban másodikként a Tátrai Vonósnégyes kimagasló jelentőségű kamarazenei örökségéből válogattak össze három CD-re bő három órányi anyagot a szerkesztők. Így aztán a kvartett Joseph Haydn vonósnégyeseiből készített emlékezetes sorozatából két: a Pacsirta és a Tréfa, Bartók Béla őszfelvételükből a IV. és a VI., Kodály Zoltántól a II, Lajtha Lászlótól pedig a X. (Erdélyi) vonósnégyes került be az albumba.

A Tátrai Vonósnégyes közös produkciónak kapcsán pedig további legendás nagy művészek játékát és élvezhetjük a megjelenésen.Kovács Béla klarinétszólójávalMozartA-dúr klarinétötöse, Szegedy Ernő zongorajátékával Dohnányi Esz-dúr zongoraötöse, és Szendrey-Karper László gitárjátékával kiegészülve pedigBoccherini Fandango kvintettje került még a válogatásba.

Az 1946-ban, Tátrai Vilmos vezetésével megalakult Tátrai Vonósnégyes egy egészen kivételes történet a hazai zenekultúrában. Egy részint még önmagukban hordozták a régi nagy vonósnégyesek hagyományait –stílusukban és hozzáállásunkban is. A felvételeken tisztán hallani azt a hangzást, tónust, megszólalást és a tempókat, melyek az évszázados praxisból örökítődtek át a XX. századig. Hatalmas repertoárral rendelkeztek: egészen hihetetlen módon szinte a komplett kvartett-zeneirodalmat repertoáron tartották – és ezek mellett még a kamarazene-irodalom más darabjait is; amint ezt itt is halljuk.

Más részint pedig nemcsak híven őrizték a hagyományok által rájuk örökített értékeket – de haladtak is a korral, sőt sok tekintetedben meg is előzték azt.Tátrai Vilmos már az ötvenes évek második felében, gyakorlatilag Harnoncourt kezdeti próbálkozásaival egy időben – és a korhű zenélés praxisának divatját vagy negyedszázaddal megelőzve – kéziratokat kutatott fel, és addig a közönség előtt ismeretlen klasszikus darabokat mutatott be és vettfel lemezreegyütteseivel – így vonósnégyesével is.

A magyar vonóskvartett-hagyomány központi alakját, legszebb tradícióit jelenítette meg a Tátrai Vonósnégyes: senki sem készítettolyan mennyiségű és olyan hangminőségű felvételt, mint ők. Hatalmas diszkgráfiát hagytak maguk után, melyből szűk, de szép keresztmetszetet nyúlt ez az 1957 és 1978 közötti felvételeket megidéző válogatás. Mellette pedigfőhajtás Tátrai Vilmos kimagasló személyisége előtt is – február 2.-án volt 20 esztendeje, hogy elhunyt.