Kezdőlap Régió Polyák Borászat – az alföldi borok rangjának megteremtése a cél

Polyák Borászat – az alföldi borok rangjának megteremtése a cél

Polyák Mátyás évtizedek óta nemzetközileg is elismert sütőipari vállalkozó, aki megvalósítva régóta dédelgetett álmát, a szűkebb pátriája területén hozott létre egy borászatot. A sikeres cégvezetőt elsősorban nemes cél vezérelte, amikor megalakította a pincészetét, ugyanis a kunszállási szőlőkultúra újraélesztését, az alföldi borok rangjának megteremtését tűzte ki céljának. A Polyák Borászat üde színfoltját reprezentálhatja majd az Alföldön termelt nedűnek, a „mindennapok borának”, mert azon fáradozik, hogy a tradicionális ízeket elhozza az emberek mindennapjaiba. Az újdonsült borász – aki vállalkozásában már bizonyította, hogy csak a megbízható, pontos, szorgalmas munkavégzés vezet eredményre – bízik abban, hogy gyarapodni fognak a szőlőültetvények a településen.

Az új létesítmény a legkorszerűbb borászati technológiával ellátva kezdi meg működését, s a kunszállási szőlő ültetvény és szekszárdi borvidéken felvásárolt szőlő adja majd a kezdetekben kizárólag magyar piacra kerülő vörös és fehér minőségi fajtaborokat. A borászati üzemet egy boralagút köti össze a látványteremmel, melynek különlegessége egy szentély, ahol Szent Vince – aki elsősorban ünnepének dátuma (január 22. „ha a megcsordul a Vince, tele lesz a pince”) következtében lett népszerű idő-meghatározó szent a szőlősgazdák körében – bronz szobra látható.

„ A szőlő látványa, fejlődése ma is sok örömet szerez a számomra, s amikor kivágták az utolsó tőkét a környéken, megfogadtam, ha majd megtehetem, újra telepítek szőlőt a szülőföldemen – nyilatkozta Polyák Mátyás. Az alföldi borok érdemtelenül kissé hátrébb vannak rangsorolva, mint más vidékek borai, ezért kihívást jelentett a számomra, hogy Kunszálláson újra életre keltsem a szőlőtermesztést, így 2009-ben, minőségi szőlőfajtákkal hoztam létre az ültetvényt. Az életem során mindig szerettem új, kiváló dolgokat alkotni, s most ugyancsak minőségi terméket szeretnék előállítani. A borászattal is igyekszem olyan hírnevet szerezni Kunszállásnak, mint amilyet már a sütőipari vállalkozásnak köszönhetően sikerült elérni.”
Polyák Borászat Szent Vince Pincészet
H-6115 Kunszállás,
Szent Vince u. 1.

Polyák Pincészet