Kezdőlap Olvasgató Meghaladja az 500 milliárd forintot a csomagolóanyag felhasználás

Meghaladja az 500 milliárd forintot a csomagolóanyag felhasználás

Corrugated packaging

Székesfehérvár, 2016. január 19., kedd (MTI) – Várhatóan meghaladja az 500 milliárd forintot a magyarországi csomagolóanyag-felhasználás 2015-ben, tekintve, hogy a KSH szerint az iparág teljesítménye a tavalyi év első tíz hónapjában 466 milliárd forint tett ki – mondta a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára kedden Székesfehérváron, az Alba Pack 2016 – A csomagolás jövője című konferencián.

Nagy Miklós elmondta, hogy az iparág tavalyi növekedése akár kétszámjegyű is lehet 2014-hez képest, amikor 482 milliárd forintnyi hazai csomagolószert használtak fel.
A főtitkár bejelentette, hogy május végén Budapest ad otthont a World Packaging Organisation (WPO) csomagolási világszövetség nemzetközi konferenciájának. A rendezvény mottója a csomagolási innováció a fenntarthatóságért és biztonságért lesz.
Nagy Miklós előadásában rámutatott: környezetvédelmi szempontból sokan támadják a csomagolóipart, de mint mondta, a csomagolóanyagokat nem önmagukban kell vizsgálni, hanem egy értékteremtési lánc részeként. Úgy vélte, a csomagolóanyagok környezeti hatása elmarad a hiábavalóan megtermelt áruk okozta környezeti károktól.
Cser-Palkovics András (Fidesz) Székesfehérvár polgármestere kiemelte:  a helyi ipar legnagyobb hányadát a termelés teszi ki, amely nem létezhet csomagolás nélkül. Megjegyezte, hogy a csomagolási technológia gyors változását követnie kell a szakképzésnek és a felsőoktatásnak is.
A konferencia előtti sajtótájékoztatón a rendező Adu Alba Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Varga József elmondta, hogy mostantól minden évben szeretnék megrendezni a konferenciát. Jelezte, hogy a WPO versenyén díjat nyertek egy saját fejlesztésű újdonsággal, ami a festett, lakkozott alkatrészek biztonságos szállítására kínál megoldást.
Nagy Miklós elmondta, hogy a WorldStar csomagolási világversenyre 33 országból mintegy 300 nevezés érkezett. A zsűri döntése alapján a magyar csomagolóipar 11 elismeréssel gazdagodott, az iparág Oscar-díjának számító díjakat a budapesti világkonferencián adják át. A díjazottak között van az Adu Alba Kft. mellett az STI Petőfi Nyomda Kft., a Green Packaging Kft., a Mosonpack Kft. és a Nefab Packaging Kft. is.

MTI 2016. január 19., kedd 1

(Kép forrása: Internet)