Kezdőlap Események A Rákóczi Szövetség magyar óvodások családjait keresi fel Kárpátalján

A Rákóczi Szövetség magyar óvodások családjait keresi fel Kárpátalján


Budapest, 2016. március 31., csütörtök (MTI) – A Rákóczi Szövetség 170 nagycsoportos magyar óvodás családját keresi fel a kárpátaljai Felső-Tisza-vidéken csütörtökön és pénteken a magyar iskolaválasztás érdekében.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint e két napon az ukrajnai általános iskolai beiratkozások előtt – a Felvidéken sikerrel működő beiratkozási programjának mintájára – Kárpátalja Felső-Tisza-vidéken 170 iskolakezdés előtt álló magyarul beszélő óvodásának juttatja el ajándékcsomagját a szövetség, a szülőkhöz szóló magyar iskolaválasztás mellett érvelő levelével együtt, különös tekintettel a régióban tapasztalható asszimilációs tendenciákra.
Mint írták, a Rákóczi Szövetség racionális és érzelmi érvekkel arra biztatja és bátorítja a kárpátaljai szülőket, hogy gyermekük felnőttként remélt boldogulása érdekében kárpátaljai magyar iskolát válasszanak, különös tekintettel az ott megszerezhető többlettudás és szélesebb kapcsolatrendszer lehetőségére, hiszen egy kárpátaljai magyar iskola a magyar nyelv és kultúra mellett az ukrán nyelv és kultúra magas szintű elsajátítását is biztosítja.
A Rákóczi Szövetség a megszólított családoknak megígéri, hogy magyar iskolaválasztás esetén a szeptemberi iskolakezdést követően számíthatnak a szövetség és a magyar civiltársadalom 10 ezer forint értékű beiratkozási ösztöndíjára. A gyermekek részére eljuttatott ajándékcsomag különböző iskolaszereket és az iskolakezdést segítő könyveket tartalmaz.
A szövetség partnereivel – Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség, helyi oktatási szakemberek – együtt arra törekszik, hogy az ukrán nyelvű óvodába járó magyarul beszélő gyermekekhez is eljusson a csomag és az üzenet.

bog \ bzt

MTI 2016. március 31.

 

(Kép forrása: Internet)