Kezdőlap Országos események Alternatív Anyák Napja a sérült gyermekeket nevelő nőkért

Alternatív Anyák Napja a sérült gyermekeket nevelő nőkért

Alternatív Anyák Napjára vár mindenkit a JÓL-LÉT Alapítvány 2016. április 24-én, 10-14 óra között a Lauder Javne Iskolába, hogy közösen gondolkodjunk egy láthatatlan csoport, a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő nők mindennapi nehézségeinek megoldásán.

Az eseményt egy sosemvolt szabad, sírós, nevetős, komoly és játékos családi forgatagnak tervezi a szervezet, ahol az anyák barátokat, támogató közösséget, és esetleg munkahelyet is találhatnak maguknak. A találkozón megjelenő vállalatok valódi szükségletekre reagálhatnak majd segítő szándékukkal, és a gyerekeket is izgalmas programokkal várják. Az esemény védnöke Kováts Adél színművésznő, a Radnóti Színház igazgatója.

A sérült gyermekeket nevelő anyák a társadalom számára nem látható női csoport. Szeretnének teljes életet élni, mint bárki más. Ennek része többek között a fizetett, önkiteljesítő munka. Egy az alapítvány által tavaly lebonyolított kutatás eredményei szívszorító képet festenek le a gyermekükkel sokszor évtizedekre a négy fal közé szorult nők helyzetéről, mindennapi küzdelmeiről. A fogyatékossággal élő gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci mutatói minden tekintetben rosszabbak, mint az ép gyermeket nevelőké. A fogyatékossággal élő gyermek ápolása és gondozása hazánkban elsősorban a nőkre hárul. A munkaerőpiacon kevés az ápolási-gondozási feladatokkal összeegyeztethető atipikus munkalehetőség számukra, és teljes mértékben hiányoznak azok az összehangolt szakmapolitikai törekvések és intézkedés-, illetve szolgáltatás-csomagok, amelyek az érintett nők élethelyzetét és a gyermek fogyatékosságát komplex módon képesek lennének kezelni és javítani. Míg az otthonlét és a visszatérés nehézségei az egészséges gyermeket nevelők számára legtöbb esetben átmeneti állapotot jelentenek, addig a sérült gyermeket nevelő nők számára ez az élethelyzet állandósul. Az egyéni jólétet, kikapcsolódást, feltöltődést biztosító fizikai kikapcsolódás, a saját idő megteremtése, a társas kapcsolatok és közösségi életben való részvétel szintén jelentős hiányként jelent meg számukra.

A JÓL-LÉT Alapítvány most arra vállalkozott, hogy közelebb hozza hozzánk ezt a csoportot, és az összekötő szerepet játssza köztük és azok között, akik képesek a helyzetük javításáért tenni. A rendezvényen átadják majd a 2015. évi Visszafogadó Munkahely Díjakat is három kategóriában: a Legnépszerűbb, a Legelkötelezettebb és a Sérült gyermeket nevelő nőket támogató visszafogadó munkahely kategóriákban. Az eseményen Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatokkal megbízott miniszteri biztos mond köszöntőt, illetve videó üzenet formájában Kováts Adél szól majd a megjelentekhez. Jelen lesz még Péterfy-Novák Éva, aki felolvas Egyasszony című méltán nagy sikerű kötetéből, és Harza Márk is, akit a Paraszupersztár tehetségkutató verseny győztes mesemondójaként ismerhettünk meg.

Az esemény a Norvég Civil Alap támogatásával a Motiváció Alapítvány és a JÓL-LÉT Alapítvány által közösen lebonyolított kétéves program záróaktusa.

A program tapasztalatairól bővebben Kánya Kingát, a JÓL-LÉT Alapítvány munkatársa nyújt információt a 06-20-338-3315-ös telefonszámon.

Budapest, 2016. április 15.

Keveházi Katalin

elnök, JÓL-LÉT Alapítvány