Kezdőlap Országos események Országos faműves konferencia kezdődik Zalaegerszegen

Országos faműves konferencia kezdődik Zalaegerszegen

Zalaegerszeg, 2016. május 25., szerda (MTI) – A magyar népi kézművesség faműves hagyományait és fennmaradásának lehetőségeit mutatják be a május 27-én kezdődő IV. Zalaegerszegi Országos Faműves Konferencián.

Az ország különböző területeiről negyven, fafaragással foglalkozó mester érkezik a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza és a Zalaegerszegi Kézművesek Háza szervezésében megvalósuló háromnapos rendezvényre. A tanácskozás helyszíne a zalaegerszegi Városi Művelődési Központ és a Gébárti-tó partján álló Kézművesek Háza lesz – mondta el Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető az MTI-nek.
A konferencián felidézik a „fás szakma” történetét, megvitatják a szakterületet érintő problémákat. Az előadásokon kitérnek arra is, hogy a népi szobrászat, a pásztorfaragás mily módon menthető át a jelenkorba, a hagyományos technikák mennyire alkalmazhatók a mai tárgyakban – ismertette Prokné Tirner Gyöngyi.
Érdekes programnak ígérkezik a Ki mit hozott a batyuban? című tárgyelemzés is. Az alkotókat arra kérték, hogy hozzák magukkal azokat a munkáikat, amelynek készítésekor kétségeik merültek fel: vajon alkalmasak-e a zsűrizésre. A „batyuban őrzött” tárgyakat – például a pásztorhagyományokból megörökölt botokat, fokosokat vagy a mai kultúrába illeszkedő, használhatóságot szem előtt tartva készült munkákat – közösen elemzik – magyarázta.
Beszélt arról is, hogy a Zala Megyei Népművészeti Egyesület három éve dolgozik azért, hogy Zalaegerszegen létrejöhessen egy sírjel-kert. A kérdéskörhöz kapcsolódva a konferencián bemutatják az országos fafaragó táborokban készült Kárpát-medencei fa sírjeleket.
A konferencia legfőbb célja, hogy választ keressenek arra kérdésre, hogy miként menthető meg a faműves szakág a jövő számára, a fafaragók mennyire tudják maivá tenni a régi hagyományokat. Ezt a cél szolgálja a Hagyományos tárgyak továbbélése és a gyermekvilág című kiállítás: a tárlat május 27-én nyílik a Gönczi Galériában.
Az alkotók a Zala Megyei Népművészeti Egyesület felhívására különböző technikák alkalmazásával, természetes alapanyagokból – fa, kéreg, szaru, csont – készítettek pályaműveket. A Kárpát-medence kézműves hagyományait, motívumkincsét alapul véve olyan használati tárgyak készültek, amelyek megjelenthetnek a XXI. század emberének tárgyi környezetében is. A gyermekvilág témakörben népi játékok, hangszerek – köztük nádsíp-nádiduda, nádi hegedű, tilinkó, többféle furulya, dob – szerepelnek.
A zsűrizett alkotásokból álló kiállítás június 25-ig tekinthető meg Zalaegerszegen, a tárlatot július 8. és augusztus 8. között Budapesten, a Hagyományok Háza Időszaki kiállítótermében mutatják be.

blo \ kpt

MTI 2016. május 25.

 

(Kép forrása: Internet)