Kezdőlap Állati Egy vödör vízen múlt a jó helyezés

Egy vödör vízen múlt a jó helyezés

Magyar távlovasok is részt vettek a sivatagi körülmények között megrendezett Crown Prince Cup-on. A dubai versenyen Tóth József a 120 kilométeres, Fekete Patricia és Wachtler Katalin a nőknek kiírt 90 kilométeres versenyen indultak. Mindenki sikeresen teljesítette a kiírt távot, de Tóth Józsefet kizárták, mivel az utolsó állatorvosi vizsgálaton lova pulzusa nem felelt meg. Mint ahogy a szakemberektől megtudtuk, egy vödör vízen múlt a jó helyezés.

Az idei évben a Dubai Lovas Szövetség a Crown Prince Cup elnevezésű CEI** 120 kilométeres versenyre küldött meghívást a Magyar Lovas Szövetségnek. A megmérettetést a Dubai International Endurance City-ben rendezték meg néhány napja, melynek a Dubai Endurance Village adott otthont a várostól 50 kilométerre, a sivatagban. A magyaroknak ezen a versenyen a tél után az arábiai nyárban kellett bizonyítania felkészültségüket.

A 120 kilométeres távra a magyar szövetség olyan lovast nevezhetett, aki sikeresen teljesített már legalább egy 160 kilométeres vagy egy 120 kilométeres versenyt a nevezés lezárásához képest 24 hónapon belül. Tóth József ezzel a kvalifikációs követelménnyel rendelkezett két lova esetében is. A lónak ezen felül 120 kilométeres FEI versenyre beminősült, 10 év alatti lónak kellett lennie. Tóth József O’Bayan Fantommal nevezett, a felkészülés sem az időjárás, sem a talaj nem kedvezett a magyar versenyzőnek, hiszen a hazai téli hideg és a talaj is nagyon különbözik a sivatagi körülményektől.

Ennek ellenére a magyar távlovasok jól teljesítettek, hiszen idén már az emirátusokban dr. Varga Katalin sikeresen teljesítette a 160 kilométeres Maktum Kupát januárban, februárban a President Kupára 2 junior, Bartos Viktória és Szösz Letícia utazhatott ki, a legutóbbi, márciusi Cron Prinz fesztiválon pedig 3 magyar távlovas tudott indulni. Fekete Patricia és Wachtler Katalin emirátusi lóval teljesítette az először csak nőknek kiírt 90 kilométeres Ladys Kupát, majd másnap a 100 kilométeres Local Kupát. Az egy hétvége alatt összesen 1400 ló startolt a megmérettetésem. Ebből a Ladys Kupán 164 nő startolt. A mieink 17 km/h átlagsebességgel a 81-82 helyen végeztek, két Európából átvitt lóval, melyek egyike német, a másik francia volt. A Local Cupán a 340 lovasból 62-63 helyen végeztünk 18 km/h átlagsebességgel egy francia és egy urugvayi lóval, de mind a négy induló ló valamilyen arab keresztezés volt. A legfőbb versenyszámban, a Cron Prinz     Kupáért folyó küzdelemben 120 kilométeren Tóth József saját lovával teljesítette ugyan a távot sikerrel, de az utolsó állatorvosi vizsgálaton lova pulzusa nem felelt meg. A Lovas Diadal Live TV-nak adott nyilatkozatból kiderült, hogy egy vödör vízen múlt a jó helyezés.

Az eredmények azonban kifejezetten értékesek, hiszen ezeken a versenyeken a helyezés teljesen másodlagos, a körbeérés felér a győzelemmel.

A magyar távlovasok előtt pedig nagy kihívások előtt állnak, hiszen az országos bajnoki fordulók és a nagyszámú nemzetközi versenyeken felül a felnőttek számára augusztusban lesz Európa-bajnokság is, és a fiatal, 7 éves lovak számára kiírt világbajnokság is. A junioroknak pedig Veronában szeptemberre írták ki a világbajnokságot. Mindegyik nagy versenyre van minősült magyar lovasunk.

A dubai  Crown Prince Cup- on a magyar versenyzők hivatalos kommunikációs partnere a Lovas Diadal Live TV, a Magyar Lovas Szövetség Távlovas és Távhajtó Szakágának engedélyével. A rendezvény ideje alatt folyamatosan hírt adunk a verseny aktualitásairól. Frissítjük internetes oldalunkat, a tv.lovasdiadal.hu-t, valamint a Facebookon is elérhetik az aktuális információkat (lovasdiadallivetv.)