Kezdőlap Wojtyla Barátság Központ Wojtyla népkonyha: két vállalkozó is támogatta ma a szegények étkeztetését

Wojtyla népkonyha: két vállalkozó is támogatta ma a szegények étkeztetését

Szerdán Pavlovics István és Bakos Tamás anyagi hozzájárulásával valósulhatott meg karitatív célú ebédosztás a Karol Wojtyla Barátság Központban. Az igényes bőrgarnitúrák gyártásával, értékesítésével foglalkozó vállalkozás és a diákétkeztetés fő profillal működő főzőüzem képviselői azért döntenek újból és újból az Egressy utcai népkonyha patronálása mellett, mert hosszú évek tapasztalatai alapján nyilvánvalóvá lett számukra: adományaikat valóban a százhúsz rászorulót számláló Wojtyla sorsközösség fizikai-szellemi épülésére fordítják a szociális létesítmény vezetői. Mint ahogy tették ma is, amikor tyúkhúsleves és káposztafőzelék kerülhetett fasírttal, kenyérrel, süteménnyel a szegények böjtös asztalára – mindenki legnagyobb megelégedésére. Ebédosztást megelőző felszólalásában Farkas Pál szervező munkatárs hamvazószerda történetét mondta el minden igényt kimerítő részletességgel. (Folytatás a képek alatt, fotók: Mátyus István)

Hamvazószerdán – amely idén március 1-jére esett – kezdődik a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.

A hamvazószerda arra az ősi hagyományra vezethető vissza, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon – és nagyböjt első vasárnapján – keresztet rajzol a hívek homlokára, közben pedig ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!” A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, a 7. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig a böjti napok száma éppen negyvenet tesz ki.

A nagyböjt azért tart pontosan negyven napig, mert a Szentírásban és az abból kiinduló keresztény hagyományban a negyvenes szám mindig az egyes események jelentőségét emeli ki. Például Jézus Krisztus nyilvános működésének megkezdése előtt negyven napot töltött a pusztában, negyven napig tartott a vízözön, negyven évig vándorolt a pusztában a zsidó nép, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai-hegyen, és Jónás próféta negyvennapos böjtöt hirdetett Ninivében.

A negyvennapos böjt a 4. századra vált általánossá a keresztény világban. A 11. századig olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit sem ettek; húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. E két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

A nagyböjt liturgikus színe a lila, amely a 13. század óta jelképezi a liturgiában a bűnbánatot. Ugyancsak a bűnbánat jeleként marad el a nagyböjt egész folyamán a szentmisékben az alleluja, amely a liturgiában az öröm legközvetlenebb kifejeződése; a templomot ez időszakban nem díszíti virág. Az egyháznak sajátosan a nagyböjthöz kötődő szertartása a keresztúti ájtatosság, amelyen a hívek mintegy végigkísérik Krisztust a kereszthalála felé vezető úton.

A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés fontosságát állítja középpontba, kifejezi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az érte való áldozatvállalását. Húsvétra készülve az egyház a böjt mellett az imát és a szegények megsegítését ajánlja híveinek.