Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Vegyes kezdés várható Európában

Tőzsde – Vegyes kezdés várható Európában

Vegyes kezdésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni index 0,16 százalék csökkenéssel kezdi a kereskedést, Frankfurtban 0,11 százalékkal, Párizsban pedig 0,04 százalékkal emelkedhet a tőzsdeindex nyitáskor. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,07 százalék erősödéssel kezdheti a szerdai kereskedést.
A szerdai globális tőzsdei kereskedést már az ázsiai piacok is vegyes kezdéssel indították el „kereskedelmi háború” kitörésétől tartva az egyes termékekre kivetett amerikai importvámok miatt. Dél-Korea már jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul a napelemekre és a mosógépekre kivetett importvám miatt.
Szerdán a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet teszi közzé az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok januári szolgáltatóipari, feldolgozóipari, valamint kompozit beszerzésimenedzser-indexeit.
A nagyobb tőzsdei cégek közül a svájci Novartis hozza nyilvánosságra 2017-es éves eredményét.
A svájci Davosban Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök beszédével folytatódik a Világgazdasági Fórum.
Kedden az európai tőzsdék vegyesen, többségében nyereséggel zártak. A befektetők elsősorban vállalati hírekre reagáltak. A svájci Logitech technológiai cég részvénye nyolc százalékkal emelkedett, forgalma 22 százalékos negyedéves növekedésének köszönhetően. Az easyJet légitársaság forgalmának és bevételének a növekedése pedig öt százalékkal emelte meg a részvény árfolyamát.
A pán-európai Stoxx 600 index 0,09 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,12 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,12 százalékkal zárt magasabban. Londonban 0,21 százalékkal emelkedett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,71 százalékkal erősödött, Párizsban viszont 0,12 százalékkal gyengült a CAC-40 index. Madrid 0,24 százalékkal erősödött, Milánó 0,22 százalékkal gyengült.
Az olaj ára vegyesen alakult szerda reggel, a Brent 0,07 százalékkal, hordónként 69,91 dollárra csökkent, a WTI 0,09 százalékkal, 64,53 dollárra emelkedett. Az olajárak emelkedését az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők tavaly január óta tartó termeléskorlátozása támogatja, az amerikai kitermelés és nyersolajkészletek növekedése viszont fékezi.
A dollár árfolyama csökkent, az eurót 0,20 százalékkal jegyezték erősebben, 1,2323 dolláron. Az arany ára 0,37 százalékkal, unciánként 1341,60 dollárra emelkedett

MTI 2018. január 24.