Kezdőlap Zenei élet Gadó Gábor -Laurent Blondiau:Veil and Quintessence

Gadó Gábor -Laurent Blondiau:Veil and Quintessence

A kiváló magyar jazzgitáros: Gadó Gábor a 2000-es évek elején egymás után adta ki CD-it.Aztán hosszabb csönd utánmost – ismét a BMC Records-nál – egy új albummal hívja fel magára a figyelmet, melyet azonban nem együttesével, hanem duóban készített a francia trombitással:Laurent Blondiau-vel.

Gadó Gábor tavaly tavasszal, afféle hatvanadik születésnapi ajándékul vette fel ezt a lemezt egy brüsszeli stúdióban. Intim hangulatban, gitár – valamint trombita és szárnykürt kettősével,Laurent Blondiauoldalán.A 2007-ben kiadottByzantium és a rá egy évre következőLung-Gom-Pa óta a lemezkiadástól távol alkotó, utakat keresőGadó Gábor mindig is a jazz és komolyzene határán szeretett mozogni, és ezen kísérletek egyfajta kikristályosodásaként is felfoghatjuk ezt a nagyon bensőséges, nagyon intim alkotást.

 

A barokk formák, konkrétan Bach hatása jelenik meg a jazzben a furcsa felállású duó visszafogott szépségű, eredeti hangulatú zenei formákat használó kompozícióiban. A szinte a lant hatását, vagy más esetekben már-máraz orgona frázisait megidéző bontott gitárpengetés – és mellé a barokkban akár a városi toronyzenélésekben, akár az ünnepélyeken is széles körben alkalmazott rézfúvós hangszerek kettőse érdekes hangulatokat kelt. Az átlátható zenei szövet emellett pedig arra is lehetőséged ad, hogy élvezzük a két zenész eredeti, egyedi technikai megoldásait.

 

A Gadónál egy jó tízessel fiatalabb Laurent Blondiaumár 2004 – a Unit nevű együttesben való együttműködés – óta játszik a Franciaországban élőmagyar gitárossal Jól ismerhetik egymás rezdüléseit, és ez szépen lejön az új lemezről.Az alkotók indíttatása és szándékai teljesen egyértelműek, de a barokkos hangulatra az olyan tételcímek is ráerősítenek, mint az Ombraadorata, Little Protestant Jazz Song, Sacre, vagy éppen a Chanson. De a XX. századi későromantika két nagyjának is kijut a főhajtás a Mahler – Strauss Memorial címet viselő felvétel jóvoltából.

Komlós József JR