Kezdőlap Wojtyla Barátság Központ Megkezdődhet a Nagytemplom részleges felújítása

Megkezdődhet a Nagytemplom részleges felújítása

Egyebek mellett ez is kiderült Farkas P. József és Molnár Zoltán dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel készített interjújából, mely a Gong Rádióban hangzott el röviddel ezelőtt. Az alábbiakban a beszélgetés helyi vonatkozású részleteit adjuk közre.

– Úgy tudjuk, létrejött az érsek úr és Kecskemét polgármestere között régóta tervezett találkozó. Milyen eredményről tud beszámolni?

– Barátságos beszélgetésben volt részem, a polgármester asszony megígérte, viszonozni fogja a látogatásomat. Elmondtam neki, hogy lassacskán elkezdjük a Nagytemplom – komolyabb anyagi lehetőség híján – szakaszos felújítását. A felmérés megtörtént, az ajánlatok bekérése folyamatban van. Kértem polgármester asszonyt, hogy az építési terület megközelíthetőségét biztosítani szíveskedjen, ugyanis például egy toronydaru hatalmas helyet foglal el a főtéren, ezért nem lesz elégséges csupán szolgalmi út létesítése az Aranyhomok szálloda és a plébánia épülete között. Egy tapasztalt – vallása szerint református – kecskeméti mérnököt kértem fel a felújítás folyamatának irányítására, tehát összeszövetkezéssel, korrupcióval aligha vádolhatnak bennünket. Az elvégzett munkát folyamatosan ellenőrizzük, hiszen a mi zsebünkről van szó.

– Sokan érdeklődnek, mi lesz a budai úti egykori katolikus temető sorsa?

– Korábban megpróbáltuk értékesíteni, de nem kaptunk megfelelő ajánlatot. A mostani elképzeléseink szerint óvoda valósulna meg ezen a területen. Mivel Kecskeméten nincs ilyen jellegű, saját tulajdonban lévő ingatlanunk, itt kerülne sor egy e célt szolgáló létesítmény kialakítására, amit anyagi lehetőségeink függvényében később általános iskolával egészítenénk ki, ugyanis az itteni tanintézetünk épülete sem a miénk.

– Ez azt jelenti, hogy a Szent Imre úti iskola és óvoda ingatlana nincs egyházi tulajdonban? A városé?

– Így van. Ezeket az épületeket csak kölcsön kaptuk, habár hosszabb távra, de mégiscsak meghatározott időre. Nagyon sokat költöttünk rájuk, és természetesen a továbbiakban sem szeretnénk elhanyagolni őket. Saját iskolára azonban nyilván szívesebben áldoznánk, főképp, ha jelentősebb anyagi forrásokról esik szó. Összességében ez még a jövő zenéje…

– A városvezetés még nem jelezte, hogy a katolikus egyháznak adná az ingatlant?

– Amikor hajdanán létrejött közöttünk a megállapodás, annak megfelelően elfogadtuk.

– Az egyház számos oktatási intézménnyel rendelkezik. Figyelemreméltó jelenség, hogy az állami rendszertől eltérően az egyházi oktatásban nincsenek forrongások – legalábbis házon kívül nem lehet ilyenekről hallani. Minek tulajdonítható ez a nyugalmi állapot?

– Kétségtelenül nincs semmiféle zavarodottság, de nyilvánvalóan mindenütt léteznek megoldásra váró problémák. Amennyiben bejelentés érkezik hozzánk, kivizsgáltatjuk az adott ügyet, házon belül rendezzük a kérdést. Komolyabb feszültségek viszont valóban nincsenek az általunk fenntartott oktatási intézményekben.

– Egyesek állítják, több forrásból gazdálkodhatnak az egyházi iskolák, mint állami társaik. Igaz ez?

– Nem, ez tévhit! Ugyanannyi kvótában részesülünk, mint az állami iskolák. Pedagógusainkra az állami szektoréval megegyező fizetési besorolások vonatkoznak, és pályázati lehetőségeink sem térnek el másokétól. Az utolsó fillérig elszámolunk minden kapott forinttal.