Kezdőlap Wojtyla Barátság Központ Tojásokat festett Zsigóné Kati a Wojtyla Ház gondozottaival

Tojásokat festett Zsigóné Kati a Wojtyla Ház gondozottaival

Zsigóné Kati világhírű kecskeméti népi iparművész, Európa legkiemelkedőbb tojásdíszítője, „Az Ország Nyuszija”, „A Tojásdíszítés Királynője”, „Az Ország Tojásának” megalkotója szociálisan hátrányos helyzetű embereket tanított tojásfestésre kedden a Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Mátyus István)

– Tizenhárom esztendeje fordulok meg itt minden évben, most azonban olyan gyönyörűt készítünk, amit eddig még soha. Az egyik legkedvesebb motívumomat fogjuk kivitelezni, amit ugyan rendszerint nem festékkel, hanem viasszal juttatunk fel a tojásra, de az egyszerűség kedvéért pillanatnyilag mégis temperát használunk – köszöntötte a népkonyha gondozottait a mindenkor kedélyes, élettel teli, mosolygós művésznő.

– Őseink egyik motívumát alkotjuk meg, ahogyan a nagyon régiek. Amikor hasonlóképp ékesített tojásokat látok, olvasok belőlük; felfedezem rajtuk készítőjük gondolatait. Érdekel, hogy amikor az illető tojásíró létrehozta alkotását, miként érezte magát, gondolatai mi körül forogtak abban a pillanatban. Az alkalmazott jelekből következtetek a készítés idejére, és magára az alkotóra is: boldog volt-e, esetleg betegséggel küszködött vagy éppen egészségesben élt, milyen műveltséggel bírt. Tehát a jelek nagyon is beszédesek – hangsúlyozta az elmúlt időszakban kilenc televízióműsorban is szereplő művésznő.

Egy ilyen „beszélő” motívummal ismertette meg közönségét Zsigóné Kati, miközben a háttérből aktívan támogatta a „tanítványok” munkálkodását. – Jó így? – kérdezgették tőle festés közben a gondozottak. – Nem jó, egyenesen kiváló – hangoztak biztató szavai az egyre önfeledtebb hangulatú kézműves foglalkozáson.

Eleinte keresztmotívumot festettek közösen, amit egy kacskaringós Nap-motívum követett „ahogy a Nap körbejárja melegével a Földet”. A keresztpontban – vagyis a Föld legközepében – lakik az Isten, innen segít bennünket – így a magyarázat.

A kanyargós vonalakat összesen hét egyenes köti össze, melyek együttes neve: hétágú táltoslétra.

Mindenkinek lehet ilyen táltoslétrája, amit fokonként végig járva eljuthatunk Istenhez a Menyországba. Az egyes létrafokok különféle erényekkel vannak kirakva, ezeket kell „megmászni” egyen egyenként.

– Az én hétágú táltoslétrám így néz ki: első helyen az alázat, a másodikon a jóindulat, majd a megbocsátás, a figyelem, a segítőkészség, az értékelés, a hetedik fokon pedig az igazmondás áll. Ezeken keresztül szeretnék feljutni a Jóistenhez – foglalta össze a vidám hangulatú délelőtti foglalkozás szellemi mondanivalóját „A Tojásdíszítés Királynője”.

Legvégül közös fotón váltak láthatóvá a wojtylások alkotásai.