Kezdőlap Zenei élet Tálas Áron Trió: Little Beggar

Tálas Áron Trió: Little Beggar

Tálas Áron a hazai jazz egyik jolly-jokere: a sokoldalú művész még csak huszonnyolcadik esztendejében jár, de már dobosként és basszusgitárosként is felhívta magára a figyelmet különböző nagynevű formációkban és kimagasló előadók oldalán. Kivételes tehetségű és felkészültségű, igazi all-round muzsikus, aki ezúttal saját triójában az akusztikus zongora mögé ülve nyűgözi le a hallgatót a BMC Records új megjelenésén.

Finom, intim hangulatú zongorázás, első rangú triójáték jelenik meg a Tálas Áron – zongora, Barcza Horváth József – nagybőgő és Gyárfás Attila – dob felállású Tálas Áron Trió első hazai lemezén. Tálas Áron saját szerzeményeit hallgathatjuk meg az előadásukban: ezek a darabok sok kútfőből táplálkoznak, sok érdekes hatást magukba olvasztanak a népzenei hagyományokat a mába átörökítő bartóki-kodályi örökségtől a kötötten komponált, de az improvizatív technikákat idéző elemeken át az egészen könnyed, szinte populáris jazzig.

A zenészek is kiváló lehetőségek kapnak tehetségük kibontakoztatására – hiszen a líraiság és a lendület, a balladaiság és a virtuozitás olvad egymásba ezen a CD-n. Amúgy elismerésre méltón adják egymásnak a végszavakat: a különböző kompozíciókban egymást követően hagyják egymást kibontakozni vagy dominálni. Rengeteg ötlet, alapjában jól lekövethető melódiák, és nagyszerű hangszeres játék dominálja végig a felvételt.

A japánban kiadott bemutatkozó lemezük után a Tálas Áron Trió első hazai lemezét jó
érzékkel karolta fel a jazz újdonságok és az új tehetségek bemutatásában élen járó BMC
Records. A mai jazz nagy ígéreteként számon tartott Tálas Áron tiszafüredi fiúként indulva
bontakoztatta ki nem mindennapi tehetségét, és nem „csak” mint neves hazai intézmények jazz-ének, jazz-zongora, és dobtanára – de amint ezt ez a lemez is bizonyítja, mint friss hangú szerző és zenekarvezető is.

Intelligens, kifinomult zongorázás nyűgöz le és magával ragad a ritmusszekció mind a dob, mind a bőgő részéről. Tálas Áron és négy esztendő alatt kiváló együttessé összecsiszolódott triója nemzetközi összevetésben is érdekes anyaggal jelentkezett.

Komlós József JR