Kezdőlap Politika Tudósítás az Európai Parlamenti ülésekről – Interjú Újhelyi István képviselővel

Tudósítás az Európai Parlamenti ülésekről – Interjú Újhelyi István képviselővel

Az Alföldi Régió Magazin szerkesztősége az idei évben is részt vett az Európai Parlament plenáris ülésein, amely ezúttal Brüsszelben volt esedékes. A tudósítások alkalmával számos, a magyarországi képviselők körében fontos szerepet betöltő politikussal nyílt lehetőség riportot készíteni. Most Újhelyi Istvánnal, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselőjével, és egyben az MSZP-DK delegációjának vezetőjével beszélgettünk az Európai Unió aktuális központi kérdésköreiről, valamint a jelenlegi magyarországi politikai helyzetről.

A Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság által megálmodott és előterjesztett automatizált közlekedés koncepciójának ötlete hogyan fogalmazódott meg, milyen célt lesz hivatott szolgálni? Milyen előnyökkel fog járni a bevezetése?

Ez az úgynevezett C.I.T.S. program, melynek hatékonyságát az Európai Közlekedési Ipar és az Európai Kommunikációs Ipar kezdte el felmérni. Már a napokban zajlanak a teszt folyamatok, ugyanis több autópálya szakaszon közlekednek automatizált eszközök kísérleti program keretén belül. A projekt az egymással kooperáló közlekedési szisztémák kialakítására irányul, amellyel elérhető, hogy az Európai Unióban az autópályákon minden közlekedési eszköz, tábla, illetve a kijelzők és lámpák szoros összehangoltságban működjenek. Ma még talán futurisztikusnak tűnhet ez az elképzelés, azonban néhány éven belül teljesen automatizálttá és összekapcsolttá válhat a közlekedés, amely főként a baleset megelőzés szempontjából jelent előrelépést. Ehhez hozzájárulnak a modern gépkocsik is, melyek többsége már képes kiszűrni az emberi gondatlanság, figyelmetlenség által okozott gyakori hibákat, kockázati tényezőket, valamint esetleges baleset megtörténtekor azonnal értesítik a legközelebbi mentőszolgálatot és szervizt. A C.I.T.S. megvalósulása egy új korszak beköszöntét jelenti Magyarországon, amellyel az Európai Unió célja az, hogy technológiában és innovációban egyaránt lépést tudjunk tartani az Egyesült Államok, valamint Kína nagyléptékű fejlődésével. Személy szerint én egy olyan javaslatsort mutattam be, amelynek segítségével elérhető, hogy Európa minden kistérsége – az összes 500 milliós európai polgárság – egyforma informatikai és fejlettségi lefedettséggel rendelkezzen. A projekt egy kardinális kérdést is hoz magával, miszerint a közlekedési eszközök technológiai fejlettségét tekintve sokkal korszerűbb, biztonságosabb alkatrészekből épülnek fel, így bizonyos iparágakra nem lesz már szükség, tehát a vállalkozóknak ezzel is számolniuk kell a jövőben.

Melyek azok az aktualitások a jelenlegi politikai helyzetben, amelyek a leginkább középpontban vannak?

Az idei Európai Parlamenti választások az Európai Unió szempontjából talán az elmúlt évek legfontosabb eseménye lesz. Azoknak, akik Európát egyben szeretnék tartani, Európa fejlődését, progresszív jövőjét akarják biztosítani, ez alkalommal még aktívabban részt kell vállalniuk a politikai, ideológiai harcokban. A brüsszeli intézmények átlátják a jelenleg fennálló körülményeket, és számos lépést is tettek Európa védelmének érdekében. A 2019-es költségvetésben már sokkal komolyabb források állnak rendelkezésre a biztonság kiépítéséhez, így minden szükséges intézkedés megtörtént. A mostani választások másik fő célkitűzése, hogy a következő 7 évre vonatkozó uniós költségvetést sikeresen elfogadtathassuk. Szem előtt kellene tartani, hogy Magyarországnak mi is az érdeke, és közös erővel tenni azért, hogy az ezekhez kötődő célzott változások meg is valósulhassanak.

Még mindig fontos kérdéskör a Brexit is. A legszerencsésebb az lenne Európa szempontjából, ha a britek tartanának egy új népszavazást, és azok, akik Európa pártiként esetleg félvállról vették az előző referendumot, a Brexit ellen tehetnék le a voksukat. Jelenleg az is kérdéses, hogy az Európai Parlamenti választások megtartására sor kerül-e Londonban. Arra is fel kell készülnünk, hogy a továbbiakban brit képviselők nélkül folytatódik a munka.

A bevándorlási helyzet ugyancsak központi kérdés. Mi a jelenlegi állás ezzel kapcsolatosan?

Itt több kérdés is felmerül. Hogyan lehet a valódi menekültek érdekeit képviselni? Hogyan lehet olyan megoldást találni, amellyel nem kell a közeljövőben gazdasági bevándorlók millióival szembenéznünk, de emellett az Afrika-Európa megállapodás életbe lépésének közeledtével az afrikai, illetve az arab országok megsegítését is biztosítani tudjuk? Olyan intézkedéseket kell eszközölni, amelyekkel mindenkinek békés, nyugodt, fejlődő és biztonságos hétköznapokat tudunk megteremteni, ott ahol született.