Kezdőlap Politika Átfogó uniós lépések követhetik a Thomas Cook csődjét

Átfogó uniós lépések követhetik a Thomas Cook csődjét

Strasbourg – 2019. 10. 24.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő volt az egyik kezdeményezője annak az állásfoglalásnak, amelyet az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése nagy többséggel megszavazott a mai napon a Thomas Cook turisztikai cég csődjével és annak következményeivel kapcsolatban. Mint ismert, a legrégebbi brit utazási iroda szeptember végén jelentett csődöt; ez a cégcsoport korábban évente mintegy tizenkilencmillió turista útját szervezte tizenhat különböző országba és számos leányvállalatán, illetve partnerén keresztül több mint húszezer embernek adott munkát, a csődnek köszönhetően pedig százezrek megélhetését veszélyezteti a hotel-, a vendéglátás- és egyéb szolgáltatói körében Európa-szerte.

A most elfogadott európai parlamenti állásfoglalás rámutat: a Thomas Cook csődje várhatóan nem csak a turisztikai és a közlekedési ágazatra, de az uniós gazdaság egészére is jelentős többszörös dominóhatást gyakorolhat majd. A dokumentum leszögezi, hogy a brit cégcsoport csődjét számos tényező okozta, többek között, hogy a vállalat nem változtatta meg üzleti modelljét és nem vezetett be újításokat annak érdekében, hogy versenyképes legyen a digitális gazdaságban. Az állásfoglalás többek között azt hangsúlyozza, hogy a légitársaságok pénzügyi helyzetének jobb nyomon követésére van szükség a nemzeti felügyeleti hatóságok részéről annak érdekében, hogy az európai utasok ne váljanak hasonló csődök áldozataivá. Ugyancsak fontos fejezete a dokumentumnak, hogy az EP szorgalmazza a tagállami kormányoknál: vegyék igénybe az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapot annak érdekében, hogy az elbocsátott munkavállalóknak megfelelő átképzéssel vagy szociális juttatással átmeneti segítséget lehessen nyújtani.

Ujhelyi István, az Európai Parlamenti közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke az állásfoglalás egyik előterjesztőjeként azt hangsúlyozta a vitában: a Thomas Cook csődje pontosan megmutatja, hogy a turizmus egy globális iparág, ahol a krízishelyzetekben a tagállami megoldások nem elégségesek. Ujhelyi sikerként értékelte, hogy az elfogadott dokumentum világosan rámutat a turisztikai szektor gazdasági és társadalmi szerepére és egyértelműsíti, hogy ennek megfelelő figyelmet is kell neki biztosítani. Fontos előrelépésnek nevezte a magyar EP-képviselő, hogy az állásfoglalás rámutatott: a parlament korábbi döntésével szemben még mindig nincs külön költségvetési sora a turizmusnak a következő uniós büdzsében, a hamarosan felálló új Európai Bizottság struktúrájában pedig egyelőre nincs konkrétan megnevezve egyik portfólióban sem a turisztikai ágazat. Ez utóbbihoz kapcsolódóan az EP most elfogadott állásfoglalása azt szorgalmazza, hogy nevezzék át a közlekedési portfóliót „közlekedés és turizmusra”, így adva kellő súlyt a területnek.