Kezdőlap Politika Strasbourg-ból jelentjük

Strasbourg-ból jelentjük

Kép: www.mszp.hu

Az Alföldi Régió Magazin lapigazgatója, Zimacsek Márta a közelmúltban az Európai Parlament székhelyén, Strasbourg-ban járt, hogy betekintést nyerjen az ott zajló munkába, és interjút készítsen a gyönyörű francia városban tevékenykedő hazai képviselőkkel. Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának egyik alelnöke tájékoztatta lapunkat az ott végzett munkájáról.

Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának egyik alelnöki pozíciójának betöltése több munkaterület összehangolt felügyeletét jelenti. Mik a legfontosabb feladatai ezek közül?

Megtiszteltetést jelent számomra, hogy újra megválasztottak a bizottság egyik alelnökévé. Korábban a turizmussal kapcsolatos ügyekért és programokért feleltem, s ezt a munkát szeretném folytatni a következő években is. Régebben az európai intézményrendszerben meglehetősen mostohán bántak a turisztikai szakmával, de érdemi munkánknak köszönhetően az elmúlt esztendők folyamán sikerült gazdasági és társadalmi súlyának megfelelő szintre emelni ezt a területet. A turizmus a harmadik legerősebb gazdasági ágazat Európában, amely közel 25 millió embernek biztosít megélhetést és közel 350 milliárd euró éves bevételt teremt. Több mint félmilliárd turista érkezik évről évre az Európai Unióba, számuk pedig folyamatosan emelkedik.

Mire tekint a legbüszkébben az elmúlt időszakból?

Mind Magyarország, mind a kontinensünk szempontjából különösen izgalmas, hogy Európa megmaradjon az elsőszámú turisztikai célterületnek a világban. Több olyan program is bevonult az európai köztudatba, amit én indítottam el. Az elmúlt öt évben számos sikeres, a turisztikai szektort érintő úgynevezett „pilot-projektet” indítottunk útjára: többek között az Európa Turisztikai Fővárosa programot, az EU-Kína Turizmus Év programsorozatot, a fiatalok munkanélküliségét csökkentő „Youth On The Spot” címet viselő pályázatot, de én lehettem az első, aki mentorként támogatta a 18 éves fiatalok ingyenes vonatbérlet-programját, a DiscoverEU néven megvalósuló Free-InterRail javaslatot.

A TRAN bizottság újraválasztott alelnökeként mik a következő időszak kiemelt célkitűzései?


Legfontosabb feladatunk a tömegturizmus negatív társadalmi és regionális problémáinak kezelése, ahogyan a fenntartható és ökobarát turizmus kereteinek népszerűsítése is, de hasonlóan kiemelt feladat a fapados légitársaságok utasjogi szempontból visszás gyakorlatának vizsgálata is. Szeretném folytatni a szakmai munkát a közlekedés automatizálása és a biztonságos, tiszta közlekedés megteremtése érdekében is. Az egyik legfontosabb a jövő automatizált közlekedésével kapcsolatban, hogy a segélyhívó rendszerek, a közlekedési táblák és a közlekedő járművek hogyan válnak egymással kooperáló rendszerré és hogyan szolgálják az embert, mint utazót.

A közlekedési és turisztikai bizottság alelnöki posztja mellett az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának (ENVI) is tagja lett. Itt milyen feladatok megvalósítását tervezi?

Az ENVI tagjaként az az érzésem, hogy nem csak Magyarország, hanem az egész világ számára fontos döntések fognak ezen a területen megszületni. Örömmel tekintek arra, hogy remek szakmai kapcsolatot sikerült kialakítani Frans Timmermanssal, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnökével. A következő időszakban egy nagy projekt lesz, ami a teljes környezet fenntarthatósága, klímavédelem, közlekedés és sok minden másnak az összefüggő gazdája lesz. Úgy vélem, Magyarország szempontjából is hasznos dolgokat intézünk majd a bizottságban.

Személyes vállalásom volt korábban, hogy a szociáldemokrata frakció tagjaként kiemelten foglalkozom majd a környezeti fenntarthatósággal és a klímapolitikával, de a bizottság tagjaként szeretnék érdemben foglalkozni az egészségügyi témákkal is, elsősorban az orvos elvándorlással és az európai egészségügyi minimum megteremtésével kapcsolatban.