Kezdőlap Politika Magyar önkormányzatok is csatlakoznak Ujhelyi európai egészségügyi programjához

Magyar önkormányzatok is csatlakoznak Ujhelyi európai egészségügyi programjához

Huszonöt fős, ellenzéki polgármesterekből, alpolgármesterekből és önkormányzati vezetőkből álló delegációt látott vendégül az elmúlt napokban Ujhelyi István EP-képviselő Brüsszelben.

A szakmai programokon többek között uniós fejlesztési szakértőkkel és döntéshozókkal, az Európai Unió Régiók Bizottságának vezetőivel, az önkormányzatok számára fontos kapcsolódást jelentő civil- és szakmai szervezetekkel egyeztettek, elsősorban a közvetlenül lehívható uniós forrásokról.

Ujhelyi István a kétnapos program végén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az önkormányzati választás után megsokszorozódott azon önkormányzati vezetők és képviselők száma, akik számára fontosak az európai értékek és az európai kapcsolatok, nekik kíván ajtót nyitni azzal, hogy szakmai programokat és kapcsolatokat szervez számukra az uniós intézményekben. Ujhelyi elmondta, hogy a „szabad városok” vezetői együttműködésüket jelezték az általa elindított „európai egészségügyi minimum-szolgáltatás” programjának megvalósításában: a következő időszakban mind több önkormányzat fogja elkészíteni saját javaslatát és problématérképét a helyi egészségügyi rendszer hiányosságairól, amelyeket az EP-képviselő be tud majd építeni az általa kezdeményezett programba.

Tüttő Kata budapesti főpolgármester-helyettes a tájékoztatón arról beszélt, hogy Budapesten a választások után visszakerült a városházára az uniós zászló, ez is mutatja, hogy nem csak a pénzügyi kapcsolatokat, de az értékek mentén történő együttműködéseket is erősíteni akarják Brüsszellel. Tüttő Kata rámutatott, hogy tisztább levegőt, jobb közösségi közlekedést szeretnének a fővárosiaknak és céljuk, hogy a mostani hulladékgazdálkodás helyett egy körforgásos gazdaság felé tudjanak elmozdulni. Brüsszelben pedig – mint mondta – ehhez keresnek jó példákat és kapcsolatokat.

Csőzik László, Érd polgármestere a közösségi hálón közvetített sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: az általa vezetett város számára is kiemelten fontos, hogy közvetlen kapcsolata legyen az uniós intézményekkel. Hozzátette, hogy a legtöbb település forráshiánnyal küzd, ezért komoly, célzott fejlesztési lehetőségeket nyithatnak meg azok az uniós pénzügyi keretek, amelyeket közvetlenül tudnak majd megpályázni az érintett önkormányzatok. Abban mindegyik politikus egyetértett, hogy a közvetlen források uniós rendszerének megteremtésére és működtetésére eddig soha nem látott esély mutatkozik, amely ugyanilyen súlyú lehetőséget biztosít majd az együttműködésre kész „szabad városok” közösségének.

Brüsszel, 2019-12-03