Kezdőlap Zenei élet Bach: Das Wohltemperierte Klavier II. füzet, részletek – Anderszewski

Bach: Das Wohltemperierte Klavier II. füzet, részletek – Anderszewski

Korunk egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze – és egyben kivételes affinitású Bach-játékosa: a lengyel Piotr Anderszewski tizenkét prelűdöt és a hozzájuk tartozó fugát válogatott össze új Warner szólólemezére.

Egy hangszeres előadó életében ünnepi pillanat, amikor eljut oda, hogy eljátssza – vagy pláne lemezre feljátssza Johann Sebastian Bach legnagyobb, legfajsúlyosabb szólóműveit. A billentyűsjátékosok esetében. Bach Das wohltemperirte Klavier című sorozata önmagában is egy kivételes zenemű – eljátszani pedig mind művészileg, mind szellemileg, mind fizikailag kivételes vállalkozás.

Johann Sebastian Bach 1685. március 21-én született: tehát ezen a hétvégén emlékezünk meg évfordulójáról – Piotr Anderszewski pedig április 4-én tölti ötvenkettedik évét – úgyhogy minden tekintetben igazi születésnapi ünneplés ez az album.

A Wohltemperiertes Klavier a Bach utáni zeneszerző-generációk közül számos komponistát inspirált: jól ismert példa erre Chopin 24 prelűdje és Sosztakovics 24 prelúdium és fúgája. Bach monumentális alkotása ma is megkerülhetetlen, kimeríthetetlen forrás, nem csak a billentyűs- és zeneszerző-növendékek, illetve hivatásos muzsikusok, de minden zenekedvelő számára.

A Wohltemperiertes Klavier II. kötetének egyenként ugyancsak 24 darabból álló két sorozata Johann Sebastian Bach életének sokkal nagyobb időszakát öleli fel, mint az I. kötet – melyet konkrétan egyetlen évre: 1722-re datálhatunk. A II. kötet ugyanis mai tudásunk szerint három évtizeden keresztül íródhatott: az 1720-as évekből származnak a legkorábbi, míg az 1740-es évekből a legkésőbbi darabjai. Nagy, érett művekről van szó – még ha a szerző maga inkább csak oktatni szeretett volna is vele.

Ünnepi pillanat írtam – és valóban az, ahogyan Piotr Anderszewski a saját belátása szerint Johann Sebastian Bach: Das Wohltemperierte Klavier II. füzetéből összeválogatott és sorba fűzött 12 prelúdiumot és fúgát. A lengyel pianista kivételes képességű előadó – és mindazt a briliáns technikai tudást és finomságot, melyért játékát csodáljuk, a maga abszolút természetességében kapjuk kézhez Bach-lemezein.

Igazán karakteres Piotr Anderszewski Bach-zongorázása, bölcsen összerakott sorrenddel, lágy és letisztult hangzással, a saját érzéseit letükröző – néha tűzijátéknak ható, néha szokatlanul lassú tempókkal. Csupa magával ragadó szépségből áll össze ez a válogatás a II. füzetből.

Komlós József JR