Kezdőlap Zenei élet Haydn & Mozart: Fuvolanégyesek – Győri, Kokas, Bársony, Kokas

Haydn & Mozart: Fuvolanégyesek – Győri, Kokas, Bársony, Kokas

A Hungaroton új megjelenésén a XVIII. század utolsó harmadának két legnagyobb zeneszerzője: Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart fuvolás kvartettjei hallhatók.

Wolfgang Amadeus Mozart fuvola-négyesei ismertek és játszottak – a komponista legszebb kamarazenei darabjai közé tartoznak. Az itt hallható Joseph Haydn művek esetében azonban egészen más a helyzet – hiszen igazi meglepetéseket halluk a négy szólistaként is elismert hangszeres együttes tolmácsolásában.

Ugyanis, míg a K. 285, D-dúr kvartettjét Mozart 1777-ben írta, Ferdinand de Jean, amatőr fuvolás felkérésére, és bár a K. 285b, C-dúr kvartett eredetét azonban a mai napig rejtély övezi, de vitathatatlanul fuvolás mű – az itt felvett. Haydn-kvartettek viszont eredetileg vonósnégyesre íródtak.

Haydn 1797-ben komponált, Erdődy grófnak ajánlott sorozatában jelent meg az a két vonósnégyes – a Hob. III:76 Op. 76, No. 2 d-moll és a Hob. III:79 Op. 76, No. 5 D-dúr – melyeket Győri Noémi, a lemezen játszó elismert fuvolaművésznő írt át fuvolanégyessé – és amelyek most először ezen az albumon hallgathatók meg.

Így aztán a korban nem szokatlan gyakorlatot követve egy igazi érdekességekkel gazdagított újdonságként került a lemezboltokba a négy nemzetközi karrierjét építő, elismert művész: Győri Noémi (fuvola), Kokas Katalin (hegedű), Bársony Péter Bársony (brácsa), és Kokas Dóra (cselló) közös felvétele.

Életteli, tempós előadásokat hallunk a legmagasabb zeneiséggel megvalósítva, melyről a világhírű hegedűművész, Renaud Capuçon így nyilatkozott: „Igazi élvezet a négy kiváló magyar muzsikus felvételét hallgatni. Lendületes előadásukban Mozart és Haydn kvartettjei a hallgatót friss energiával töltik fel.”

(Komlós József JR)