Kezdőlap Zenei élet Bach: Máté passió – Harnoncourt 2001-2021

Bach: Máté passió – Harnoncourt 2001-2021

Egy igazán fajsúlyos nagy klasszikus látott újra napvilágot a Warner Orginal Jacket sorozatában a Das Alte Werk szériából: Nicholaus Harnoncourt 2001-ben – azaz pontosan húsz éve megjelent második Máté passió felvétele.

Johann Sebastian Bach: Máté-passió című oratóriuma még a mester gazdag és a zeneirodalomban kimagasló életművében is különleges helyet tölt be. Nemcsak hosszánál fogva különleges – de olyan erővel keveredik benne líraiság és dráma, mely még Bachnál is egyedivé teszi. Nem hiába hívta ő maga büszkélkedve mindig „a nagy passiómnak”.

Mikor Harnoncourt 1970-ben először elkészítette a maga első korhű stúdiófelvételét e műből, valóságos zenei forradalmat robbantott ki. Aztán harminc évig érlelte, amíg a most megjelent ugyancsak korhű stúdiófelvételt 2000 májusában újra rögzítette. Természetesen ugyancsak Concentus musicus Wien zenekarával – de immáron egy másik kórus: a dirigenssel a kilencvenes évek folyamán végig szoros partnerkapcsolatban lévő elsőrangú Arnold Schoenberg Chor közreműködésével. Harnoncourt mellettük újra a Wiener Sängerknaben-t választotta második kórusnak.

A kiváló kórushangzás mellett a szólisták is pazarak: az albumot az új évezred elejének kimagasló énekeseinek közreműködésével rögzítették. Az Evangélistát Christoph Pérgardien, Jézust Matthias Goerne személyesíti meg; a szólók esetében pedig dupla szereposztásban: a Christine Schafer – Dorothea Röschmann, Bernarda Fink – Elisabeth von Magnus, Michael Schade – Markus Schafer, Dietrich Henschel – Oliver Vidmer váltott párosok nagyszerű alakításaiban gyönyörködhetünk.

Mikor Harnoncourt újra a Máté passió felé fordult, a maga nemében ugyanolyan nagyszerű felvételt készített, mint úttörő vállalkozásával. Magas színvonalával és például gyorsabb tánctempóival ugyanolyan feltűnést is keltett vele. Igazi nagy esemény volt az eredeti két évtizeddel ezelőtti megjelenés – mint ahogyan az az újrakiadás is: hiszen egy igazi nagy hanglemezklasszikusról beszélünk.

Pedig ezen a később a „Legjobb barokk vokális lemez” és a „Legjobb kóruslemez” kategóriában is Grammy-győztes és a Grammophone szaklap által minden idők 100 legjobb lemeze közé is beválasztott albumán azonban Harnoncoirt már nem kellett sem demonstrálni, sem forradalmat kirobbantani. Ekkorra már maga volt az intézmény, a legenda.

Ezt a lemezét is a frissesség, az eredeti megoldások és a jó tempók jellemzik: a három CD-s kiadványon 162 percet tesz ki a teljes felvétel. Egy nagyon átgondolt és átfogott előadást hallunk egyéni koncepcióval és mesteri vezényléssel; áttetsző élénkséggel zenélő zenekarral, világszínvonalú középméretű kórussal és első vonalbeli oratórium-specialista énekesekkel.

A Máté passió nagyon hatásos darab, és maradandó élmény – de még részleteiben végig hallgatva is kimagasló előadást igényel; mely egy pillanatra sem lehet unalmas, nem laposodhat el. Harnoncourt és együttesének második stúdiófelvétele pont ilyen: megindító és magával ragadó; melyet nem csak a legjobb Bach: Máté passió felvételek – de általában a legjobb Bach-felvételek között jegyeznek.

Komlós József JR