Kezdőlap Kiemelt Kilenc érem a zárónapon!

Kilenc érem a zárónapon!

A világkupa zárónapján aranyérmes lett Noé Bálint 5000 méteren, valamint vegyes K-2 200 méteren a Lucz Anna, Csizmadia Kolos-duó. Fontos ezüstöt szerzett olimpiai számban, C-2 500 méteren a Balla, Takács-páros, míg a férfiaknál 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel C-2-es ezúttal nyolcadik lett. Adolf Balázs 5000 méteren is szerzett egy ezüstérmet, csakúgy mint az alig 20 esztendős Csikós Zsóka K-1 500 méteren. 

Női kenu kettes 500 méteren – ami egyben a Kolonics György Emlékfutam is volt –  a Balla Virág, Takács Kincső alkotta egység szerezte meg a nap első magyar érmét. A világbajnoki ezüstérmes győri páros az ukránok mögött a második helyen ért célba. 

„Hosszú idő után most újra el tudom mondani, hogy egy jó pályát mentünk. – kezdte az érékelést Takács Kincső. – Nagy kő esett le most a szívemről. Megvan a felkészülési tervünk az olimpiára, és hiába jött most egy válogató, illetve világkupa, a harmadik erős hetünkön nem akartuk ezt felborítani, csak azért, mert verseny van.”

Balla Virág is elégedett volt a döntő után, bár hozzátette, szerinte akár nyerhettek is volna.

„Érzésre mindenképpen jól mentünk. Szerintem az ukránokat is meg tudtuk volna csípni, de inkább arra törekedtünk, hogy egy biztonságos pályát tudjunk menni. Kíváncsi vagyok még jó pár nemzetközi egységre, de a munka nagy része nekünk is csak most kezdődik, így biztos, hogy tudunk gyorsulni még az olimpiáig.”

A döntő másik magyar egysége a Gönczöl Laura, Opavszky Réka-páros negyedik lett.

A férfi kenu kettesek 1000 méteres döntőjében ezúttal nem tudott harcban lenni az élmezőnnyel az Adolf Balázs, Fejes Dániel-egység. A fiatalok a pótkvalifikációs versenyt is ideszámítva, öt nap alatt ötödször evezték le a távot. Teljesítményük a vasárnapi világkupa döntőben a nyolcadik helyre volt elég.

„Az előfutamban még bennünk volt a kvótaszerző verseny, kicsit fáradtak voltunk. – kezdte Fejes Dániel. – A döntő alapján a táv elején még sokat kell dolgoznunk, illetve most az indítások se mentek olyan jól, de ezt is betudjuk a fáradtságnak. Mivel a válogatón a védettség miatt nem indultunk, szerettünk volna itt további tapasztalatot szerezni a felnőtt mezőnyben.” 

Adolf Balázs hozzátette, talán jobb is, hogy nem ezen a versenyen mutatták meg mire is képesek igazán. 

„Nem baj hogy nem lettünk dogobósok, így legalább nincs rajtunk semmilyen teher a továbbiakra nézve. Kilenc hetünk van még az olimpiáig, azalatt rengeteget tudunk még fejlődni. Szerintem mindenkiről elmondható, hogy nincs még csúcsformában. Nem volt időnk még megünnepelni a kvótaszerzést, most viszont jön egy másfél hetes pihenő, így kicsit kiengedhetünk.” 

A 200 méteres mix számokban minden magyar egység dobogóra állhatott. K-2-ben a Lucz Anna, Csizmadia Kolos-páros győzött, mindössze 35 századdal megelőzve a Kiss Blanka, Apagyi Levente-kettőst.

„Mindketten gyorsak vagyunk egyesben is, és az összhang is megvan. Ezen persze lehet még fejleszteni, hiszen még csak másodszor ültünk össze, de összességében elégedett vagyok ezzel a pályával. Elsősorban az egyesre készülünk, de szeptemberben a világbajnokságon is lesz mix, ahol szeretnénk együtt elindulni.”  – mondta Lucz Anna.

Csizmadia Kolos csak ebben a számban indult ezen a Világkupán, minden másodpercét élvezte a futamnak.

„Egy kellemes felüdülés volt számomra, most végre nem volt rajtunk akkora stressz. Tét nélkül mentünk, de mégse, hiszen vannak elvárásaink magunkkal szemben. Tegnap két percre ültünk össze, ma pedig 35 másodpercre, elégedettek lehetünk a végeredménnyel.” 

A kenusoknál Horányi Dóra, Fekete Ádám alkotta újpesti páros ezüstérmes lett. 

„Szerencsére nálunk adott volt az egység, mert Dóri a csapattársam. Egyszer ültünk össze ezen a héten négy-öt kilométerre, illetve a futam előtt is beeveztünk, így örülök az ezüstnek. Jó lenne megnézni ezt párost egy EB-n, vagy egy vb-n is.

Női C-2 200 méteren Bragato Giada, Kisbán Zsófia egysége negyedik lett, míg a Horányi Dóra, Seres Fanni-duó hatodik. K-1 500 méteren Kárász Anna 9. lett az A-döntőben, csakúgy mint a Lucz Anna, Kiss Blanka-páros K-2 200-on. Négyes egységeink közül csak a Kőhalmi Emese, Biben Karina, Bakó Olga, Csikós Zsóka női hajó jutott A-döntőbe, ahol a nyolcadik helyet szerezték meg.

A világkupa vasárnap az 5000 méteres döntőkkel zárult. Kenuban a férfiaknál Adolf Balázs ezüstérmes lett. A szám tavalyi győztese hatalmasat hajrázott a táv végén, de kubai riválisa kevesebb, mint egy másodperccel előbb csapott a célba. 

„Nem volt könnyű taktikázni a két kubai mellett. Próbáltam kevesebbet evezni, és minél többet vízen lenni. A fordulókban kaptam a leszorítást, de nem gondolom, hogy ez sportszerűtlen lenne. Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. A végére elfáradtam, hiszen azért 10 kilométert eveztem versenykörülmények között az elmúlt öt napban. Holnap megkapom a második oltást, az elsőből kiindulva pár napig biztos ki leszek ütve, de utána szerintem elkezdek mozogni.” – mondta Adolf Balázs.

A hölgyeknél C-1-ben Kisbán Zsófia negyedik, Horányi Dóra pedig ötödik lett.

Kajakban a nőknél 5000 méteren Csikós Zsóka ezüstérmet szerzett. A szolnokiak 20 éves tehetsége mindössze másfél másodperccel maradt le a győztes svéd hajótól.

„Koromnál fogva maximálisan elégedett lehetek ezzel az eredménnyel. Tudtam, hogy a svéd lány gyors lesz, a taktikám az volt, hogy minél többet legyek vízen, de kénytelen voltam mindig elől menni. Igyekeztem végig a saját tempómban haladni. Ami a jövőt illeti, a felnőtt válogatón elindulok, de elsősorban az U23-as világbajnokságon szeretnék majd jól teljesíteni.” – nyilatkozta Csikós Zsóka. A szám másik magyarja, Rendessy Eszter ötödik lett.

Zárásként a férfiaknál kettős magyar (vagy inkább kettős Bálint) siker született. Noé Bálint és Kopasz Bálint is végig az élmezőnyben haladt, a portugál Pimentával és a dán Raskkal. Utóbbi végül leszakadt az utolsó 200 méteren, a futamot pedig nagy csatában Noé Bálint nyerte, Kopasz pedig második lett.

„Szerencsésen alakult ez az 5000 méter. Jól kaptam el a rajtot és az ütközések is elkerültek. Az első forduló után kicsit szét akartam szakítani a mezőnyt, utána pedig minél többet vízen haladni, hogy a végén is legyen erőm. Rengeteget készültünk erre a szezonra a csapattal, illetve volt egy kisebb koccanás Pimenta és a dán fiú között, ami után sikerült kicsit ellépnünk Bálinttal. – mondta Noé Bálint.

A magyar csapat összesen öt arany-, kilenc ezüst- és négy bronzérmet szerzett, amellyel az éremtáblázat második helyén zárta a szegedi világkupát.