Kezdőlap Zenei élet Riopy: Bliss

Riopy: Bliss

Ha egy olyan művész jelentkezik új albumával, aki tulajdonképpen eddig a háttérben meghúzódva is világhírűvé lett, és minden, a popszakmát övező hírverés nélkül is 200 millió fölötti letöltést mondhat magáénak a komolyzenéhez közelítő felvételeivel – arra azért érdemes felkapni a fejünket.

Az 1983-ban a francia vidéken született zongorista és zeneszerző: Jean-Philippe Rio-Py – vagy ahogyan produkcióban használja nevét: Riopy – gyermekként magától kezdett el zongorázni, és témákat komponálni a zongoránál. 2006-ban ment Oxfordba tanulni, mielőtt belevágott volna karrierjébe Londonban.

De kivételes tehetségére már korábban is felfigyeltek, hiszen egészen fiatal korától a világhírű és patinás zongoragyártó cég: a Steinway and Sons hivatalos ifjú művésze volt. 2010-ben lépett fel először a Királyi Operaházban; azóta pedig már a világon bárhol szívesen látott előadóként üdvözlik a párizsi Theatre des Champs Elysees és a Salle Pleyel színpadaitól Pekingig vagy Hollywoodig.

Ismeretlenül is ismerjük zenéit az olyan filmekből, mint a ’A dán lány’, a Tiltott táncok’, a ’Hercegnők éjszakája’, ’A víz érintése’, a ’Mr. Turner’. vagy ’A David Copperfield személyes története’; de a Peugeot, az Armani, az Ikea, a Samsung, a Mercedes vagy a Bentley reklámjaiból is.

Riopy a neves világcég: a Warner Classics művészeként adta közre új albumát, melyen tizenegy felvételt hallunk. S bár mindegyik kompozíciónak tematikus címe van: Bee – La Vernatelle – Epiphany – Sweet dream – Sense of Hope – Noah – Be a prelude – Lullaby – Joy – Sky opus fire – Sweet awakening; ezeket szándékai szerint az év tizenegy hónapjához köthetjük.

Riopy természetesen saját szerzeményeit mutatja be, melyek egyszerre filmzene-szerűek és klasszikusak, népszerűek és mélyek. Nyugodtság és harmónia árad belőlük filozofikus hangokkal és hangulatokkal – a zeneszeretők széles spektrumának örömet okozva.

Komlós József JR