Kezdőlap Zenei élet Bach & Händel – Sabine Devieilhe

Bach & Händel – Sabine Devieilhe

Az Erato/Warner sztárszopránja: a francia Sabine Devieilhe egy igazán ünnepi albummal jelentkezett az adventi és karácsonyi időszakra.

Új albumán pedig Bachtól kantátákat, Händeltől pedig passió-áriákat és operai részleteket énekel autentikus kísérettel és felfogásban – a Raphaël Pichon vezényelte és általa 2006-ban alapított Pygmalion korhű hangszereken játszó együttes kíséretével.

Sabine Devieilhe új albumán nyitányként Johann Sebastian Bachtól a „Mein Jesu! Was für Seelenweh” című, a nagyközönség előtt talán kevésbé ismert barokk dalt hallhatjuk; majd két teljes kantáta hangzik el: a „Mein Herze schwimmt im Blut” (Vérben üszki a szívem) és a „Jauchzet Gott in allen Landen” (Dicsérjétek az Urat minden népek) fogja keretbe a programot.

Az album külön érdekessége, hogy az első kantáta nyitányaként a Pygmalion tempós és valóban magával ragadó előadásában egy kvázi orgonaversenyként felhangzik a „Wir müssen durch viel Trübsal” nyitó szimfóniája – melyet Bach tíz évvel későbbi átdolgozásában viszont jól ismerhetünk, mint az I. D.-dúr csembalóverseny első tételét.

Georg Frideric Händel alkotói vénájából a két kantáta között két áriát hallunk a mester legelső: még itáliai tartózkodása alatt komponált Il Trionfo del tempo e del disinganno (Az Idő és a Kijózanodás diadala) című oratóriumából; négy áriát híres – hamburgi időszakát idéző – német oratóriumából: a Brockes-passióból, melyben Stéphane Degout baritennal énekel duettet Sabine Devieilhe; mellettük pedig három áriát a londoni fénykort reprezentáló Giulio Cesare in Egitto (Július Cézár Egyiptomban) című operájából.

Bach és Händel egymás mellé – vagy akár párhuzamba állítása kézenfekvő, szinte felkínálja magát: egymástól nem messzire születtek és éltek ifjúkorunkban; mindketten messze földön híres billentyűsművészek, majd komponisták lettek már életükben; és mindkettőjük halálát sajnos ugyanaz a kontár angol szemész idézte elő műtétjeivel.

De zeneiségükben már nem találunk sok párhuzamot az észak-német és közép-német, az olasz és a francia stílusból a kevert német stílust megteremtő Bach és az olasz stílusban alkotó Händel között – amint ez ezen a magával ragadva szórakoztató lemezről is kitűnik. A kivételesen nagy drámai érzék, az öröm és a bánat viszont egyszerre van jelen mindkét nagy barokk mester műveiben: így az itt felhangzókban is.

Az éppen ezen a vasárnapon: azaz december 12-én harminchatodik születésnapját ünneplő Sabine Devieilhe igazán ünnepi lemezt készített az őt kísérő és szólóban is bemutatkozó, figyelemre méltó Pygmalion korhű együttessel – nem csak saját születésnapi meglepetéseként, de nagyszerű ráhangolódásként az adventi időszakra és akarácsonyi ünnepekre is.

Komlós József JR