Kezdőlap Zenei élet Neil Young & Crazy Horse: Barn

Neil Young & Crazy Horse: Barn

A termékeny kanadai-amerikai dalszerző-előadó, Neil Young és az amerikai rock-csillagok: a Crazy Horse új albummal jelentkeznek – mely CD-n és vinyl LP-n egyaránt forgalomba került.

Negyvenegyedik stúdióalbumával hetvenhatodik születésnapja után szinte pontosan egy hónappal: december 10-én jelentkezett a legendás előadó.

Az új lemez hatalmas lendülete viszont egy olyan világba viszi el hallgatóját, mely mintha visszarepítene bennünket legalább negyven-ötven évvel: többségében igazi hamisítatlan, dögös rhythm and bluest nyomnak, mely általánosságban egyáltalán nem jellemzi Neil Young country-s világát – sokkal inkább a Rolling Stones-ét, sőt esetenként még Lou Reed-es hangulatot is kihallunk. De azért természetesen a kanadai ikontól megszokott és elvárt balladák is helyet kaptak itt.

Neil Young hivatalos videó-megosztó csatornáján előzetesként már a megjelenés előtt hetekkel közzé is tett két számot az albumról: míg a „Song of The Season” egy jóval balladisztikusabb, szívhez szóló szerzemény, a „Heading West” gitár riffekkel megspékelt, igazi rockklasszikus.

A lemezt júniusban Észak-Amerikában magasan, a Sziklás-hegységben rögzítettek a Le Mobile Recording Studio segítségével. Számomra mindenesetre ez Neil Young legfelvillanyozóbb új albuma az utóbbi évekből.

Az összesen 10 dalból álló korongra úgy is hivatkoznak, mint az együttműködés által készített 2019-es ’Colorado’ címet viselő nagy sikerű lemez folytatása. Az év elején Young és a zenekar kiadta a ’Way Down in the Rust Bucket’ című élő albumot, amelyet 1990-ben vettek fel egy kis klubban a kaliforniai Santa Cruzban.

(Komlós József JR)