Kezdőlap Zenei élet Marillion: Fugazi

Marillion: Fugazi

A brit progresszív rock-zenekar: a Marillion életművének egyik újabb ékkövét teszi közzé újra a Parlaphone/Warner.

Korábban fizikai kiadványként csupán limitált példányszámban volt elérhető – de most az aranyminősítést bezsebelő, második stúdiólemez feljavított változatban CD és vinyl formátumban is megint megjelenik.

A maga korában az új-progresszív rock egyik legmarkánsabb képviselőjeként jegyzett – 1979-ben alapított – brit banda ezzel a napra pontosan harmincnyolc esztendeje: azaz 1984. március 12-én kiadott albummal újra kezdte magát pozícionálni; és az újhullámos attitűdből egyre inkább a progresszív és a hard rock felé kanyarodott.

Mai szemmel nézne, és mai füllel hallgatva ez a lemez érdekes és egyértelmű bizonyítéka annak is, hogy mekkora hatást gyakorolt a Marillion számos utánuk következő. és náluk jóval nagyobb sikert elért kultikus zenekarra.

Persze a Marillion sem panaszkodhatott: a Fugazi máig a kritikusok által megbecsült albumuk, rögtön aranylemez lett Nagy Britanniában – ahol húsz héten át őrizte helyét a toplista ötödik helyén. Ma kézbe venni pedig nem pusztán kultúrtörténeti érdelesség, vagy nosztalgikus hallgatnivaló – hanem igazán izgalmas, máig eredeti zene is.

Komlós József JR