Kezdőlap Régió Halasi holokauszt a terítéken

Halasi holokauszt a terítéken

Halasi holokauszt–Halasi téma a konferencián

– a célkeresztbe került zsidó tanács története

Nagy érdeklődés mellett zajlott le az az igen komplex, új témákat felvető holokauszt konferencia, amit október közepén rendeztek Budapesten. Az egyik előadó Végső István (Clio Intézet) volt, aki egy kiskunhalasi érdekeltségű népügyészségi eljárás kapcsán adott elő.

A magyar holokausztkutatás legújabb eredményei nevű kétnapos konferencián 29 előadással, és egy kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek a 100 éve született Randolph L. Braham (1922-2018) politológusra, holokausztkutatóra. Október 19-20. között a Clio Intézet és Budapest Főváros Levéltára közös szervezésében valósult meg az esemény, amelynek utóbbi közintézmény adott otthont. 

Végső István (Clio Intézet) történész egy vidéki zsidó tanács elleni eljárást mutatott be. A kiskunhalasi dr. Práger József zsidó tanács elnököt és más hitközségi vezetőket a holokauszt túlélők feljelentették. Állításuk szerint a helyi zsidó tanács tagjai kényelmesebben voltak elhelyezve, nagyobb esélyük volt életben maradni a deportálás idején. Végül dr. Prágert és társait felmetették, de Végső szerint számtalan új kutatási lehetőség tárulhat elénk, ha a vidéki zsidó tanácsok történetét elkezdik szisztematikusan feltárni. 
Végső István