Kezdőlap Régió Lawrence Brownlee: Rising

Lawrence Brownlee: Rising

A felkapott bel canto tenor egy nagyon eredeti és személyes hangulatú dallemezzel jelentkezik Kevin J. Miller zongorakíséretével a Warner Classic hanglemezkiadónál.

Az afroamerikai operasztár: Lawrence Brownlee az afroamerikai zongoraművész: Kevin J. Miller társaságában ismerteti meg a világ zeneszerető közönségét a kortárs afroamerikai szerzők művein keresztül a mai észak-amerikai kortárs dalirodalom kiemelkedő alkotásainak egy fontos szeletével.

Abszolút tökéletes párosítás – és bár nem szeretem, ha bármilyen politikát visznek a művészetbe, szögezzük le gyorsan, hogy megnyugtassunk mindenkit: itt és most nem erről van szó! Hanem egy nagyon érdekes és értékes lemezről, melynek ideje volt megszületni a mában.

Hiszen amint azt az énekes-előadó, Lawrence Brownlee kifejtette: az Egyesült Államokban élő és alkotó fekete közösség felemelkedésével olyan számban jelentkeztek az afro-amerikai komolyzenei szerzők dal-kompozícióikkal, hogy végre időszerű volt egy válogatáslemezen bemutatni őket a szélesebb nyilvánosságnak is. Innen ered nyilván e megjelenés sokat mondó címe is: Rising – azaz Felemelkedés.

Időszerű és kiváló kezdeményezés ez – a világ nyilvánossága számára is érdekes és megismerésre méltó alkotásokkal, ráadásul első rangú előadásokban. Nem is csoda, hogy egyből hatalmas figyelmet keltett a szaksajtó köreiben is.

Mert valójában izgalmas merítést hallgathatunk végig! Az afroamerikai komolyzene nagy klasszikusait képviselő, 1920-as években született Margaret Bonds és Robert Owens mellett csupa XXI. századi kortársat hallunk itt: az 1970-es években született zeneszerzők generációját Damien Sneed és Jeremiah Evans; az 1980-as években születettekét Joel Thompson és Shawn E. Okpebholo képviseli; míg a legfiatalabbakat: a kilencvenes évek nemzedékét Jasmine Barnes és Brandon Spencer.

Ők készítették dalaikat vagy ciklusaikat Alice Dunbar Nelson, Claude McKay, Langston Hughes, James Weldon Johnson és mások verseire. Ha a tétet lehet emelni: ez a lemez nemcsak a szerzők származása okán roppant érdekes és hiánypótló, hanem mert mint láthatjuk: női zeneszerzők is teret kapnak Lawrence Brownlee és Kevin J. Miller közös új vállalkozása jóvoltából. Melynek műsorát a két alkotó kilenc várost érintő turnéra is elvitte – egyelőre az Egyesült Államok legpatinásabb koncerthelyszíneire.

Hiszen ez a válogatás, a rajta szereplő szerzők és dalaik egyaránt méltók a felfedezésre. Kétségtelen, hogy hangulatukban a nagy klasszikus XX. századi észak-amerikai és néhol a latin amerikai zeneszerzők világa köszön vissza, a saját nemzeti hagyományaikat folytatják. Bárki könnyen megszeretheti őket, mert ezek a dalok azért egytől egyig eredetiek és dallamokban gazdagok. Jó ötletből jó lemez született!

Komlós József JR