Kezdőlap Események Utánképzés – Háy János színművének ősbemutatója Szegeden

Utánképzés – Háy János színművének ősbemutatója Szegeden

Ittas vezetőknek szervezett kötelező tanfolyamon játszódik Háy János Utánképzés című színműve, amelynek ősbemutatóját pénteken tartják a Szegedi Nemzeti Színházban.

A kortárs magyar drámaíró darabját Szőcs Artúr rendezte, aki egykor Szegeden állt először közönség elé. Elmondta, hogy Háy János darabjában emberek ismerkednek egymással egy olyan tanfolyamon, melyre azért kötelezték őket, mert ittas vezetés miatt elvesztették jogosítványukat.
A résztvevőknek – akik között van közös képviselő, szakács, műkörmös, újságíró, marketinges és egykori állami gondozott vállalkozó is – teljesen idegen emberek előtt kell elmesélniük az esetet, feltárniuk magánéletük részleteit, ebben a Borsos Beáta és Szabó Gabriella alakította két pszichológus segítik őket.
Szőcs Artúr úgy fogalmazott: a szórakoztató darab szövege élőbeszédszerű, de nyelvezete kicsit nyakatekertebb a mindennapokénál, a karakterek jellemzésében az író fontos eszköze, milyen nyelvi rétegben szólal meg a figura.
A darab a Horesnyi Balázs tervezte egyetemi előadót idéző díszletek között játszódik, ahol a padokat azonban szinte mindenütt graffitik borítják. A cselekményben fontos szerepet töltenek be a színészek által előadott rövid videobejátszások.

(MTI)