Kezdőlap Események Nemzetközi kulturális fesztivált rendeznek Budapesten

Nemzetközi kulturális fesztivált rendeznek Budapesten

Június 3. és 18. között rendezik meg Budapesten a Duna Karnevált öt ország részvételével; a nemzetközi kulturális fesztiválon népzenészek, kortárs táncosok, világzenészek is fellépnek.

Mucsi János, a Duna Karnevált rendező Duna Művészeti Társaság igazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában elmondta: sok műfajt szeretnének megmutatni, a kortárs tánc, a folklór és a klasszikus zene is helyet kap a kínálatban. A rendezvény egyik legnagyobb produkcióját emelte ki, mint mondta, június 16-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látható a Duna Karnevál gálaműsora, amely az idén a kiegyezés 150 évfordulója alkalmára készített ünnepi program, A Monarchia bálja című folklór táncjáték.
A Budapesti Nyári Fesztivál programjában szereplő előadás a tánc nyelvén idézi meg a Monarchia évtizedeit. A korabeli arisztokrácia báltermeinek hangulatától a falusi nép archaikus tánc- és zenei hagyományáig jelenít meg lírai és dinamikus táncképeket a margitszigeti nagyszínpadon.
Mucsi János elmondta: az est első részében a Budafoki Dohnányi Zenekarral együtt szimfonikus tánckoncertet mutatnak be, amelyben Kodály, Bartók és Dohnányi zeneművek hangzanak el, a Duna Művészegyüttes és az Magyar Állami Népi Együttes közösen lép fel, Juhász Zsolt koreográfiájában adják elő a táncbetéteket – mondta, kiemelve, hogy a zenekarral közös produkció, Hollerung Gábor zeneigazgató és Pál István „Szalonna”, az est zenei szerkesztője együttműködésével jött létre.
Az est második része a Monarchia bálja, amelyen a reformkortól jutunk el a kiegyezésig, gyönyörű zenével, táncokkal, mintegy 200 művész fellépésével – ismertette a programot.
A Duna Karnevál előadásainak sora az Egy hazában sokszínűen című programsorozattal bővül, amely a Magyarországon élő nemzetiségek máig meglévő tánc- és zenei tradícióiból vonultat fel egyedi produkciókat új helyszínen, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
A program június 3-án, szombaton indul, délután gyerekeknek mutatják be a Duna Művészegyüttes Hamupipőke című produkcióját, este pedig az Magyar Állami Népi Együttes Kincses Felvidék című programjával várják a közönséget.
Mint mondta, június 6-án roma fesztivált rendeznek, az EtnoRom, Oláh Gergő és a Roma Soul, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Duna Művészegyüttes fellépésével. A következő napon Balkán bállal, délszláv, bolgár, román, görög zenekarok, táncegyüttesek gálaestjével várják a közönséget. Június 8-án, csütörtökön visszatér a Magyar Állami Népi Együttes a Megidézett Kárpátalja című produkciójával – ismertette a Városmajori Szabadtéri Színpadon megvalósuló programokat.
Az idei Duna Karnevál elnevezésű eseménysorozatban 800 magyar és 200 külföldi művész, 37 zenei és tánccsoport 30 órányi produkcióval képviselteti magát.