Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

 

 

 

 

Megnövekedett betegszám a Sürgősségi Betegálló Osztályon

 

A hosszan tartó hőség és gyakori hőingadozás igen nagy megterhelést jelent az emberi szervezet számára, melynek ilyenkor folyamatosan arra törekszik, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség legfőképpen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet. Fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és környezetünkre és betartsuk az ilyenkor szükséges szabályokat, mint például a folyadékpótlás.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán – azonban nemcsak az időjárásnak köszönhetően – már naponta 80-100 beteget látnak el egy nap alatt, mely havi szinten kb. 2500 esetet jelent.

Az ellátási terület bővülése miatt, több mint 270 ezer ember napi szintű sürgősségi ellátását biztosítja a Sürgősségi Betegálló Osztály. A megnövekedetett betegszám strukturális átalakításokat indokolt.

Az első ilyen változás volt, a 12 órás műszakra való átállás reggel 8 és este 8 óra között, amikor a legtöbb beteg várható. Ennek köszönhetően folyamatosan 4-5 orvos foglalkozik a páciensekkel – köztük több az osztályhoz nemrég csatlakozott fiatal szakorvos. Újdonság az is, hogy egy ideggyógyász és egy sebész is az osztály rendelkezésére áll, vagyis nemcsak konzíliumokra jönnek át más osztályokról, mint korábban.

A rendezett és kulturált várakozás érdekében kialakítottak egy új várót a mentővel érkezett fekvőbetegeknek és egy másik helyiséget a járóbetegeknek. A súlyos állapotú betegek részére tényleges Sokktalanítót rendeztek be, melybe a mentők azonnal be tudják tolni a betegeket, akik így még gyorsabb ellátást kapnak, és közben a többi páciens vizsgálata sem szakad félbe.

A szakképzett nővérekből álló Triázs helyiségben rögzítik a beteg adatait, és gyors állapotfelmérést végeznek. Ezek alapján, nemzetközi szempontok szerint kategóriákba sorolják a betegeket: 15, 30, 45, esetleg csak 60 percen vagy két órán belül szükséges látnia orvosnak.

A szakember hiány, legfőképpen az osztályt érintő ápoló személyzet hiányának ellenére a statisztikák szerint egy betegnek átlagosnak 4-5 órát kell itt eltöltenie, mire állapota stabilizálódik és kiderül hazamehet, vagy osztályos felvételre kerül.