Kezdőlap Kultúra Lehár Ferenc operett-énekversenyt rendeznek Révkomáromban

Lehár Ferenc operett-énekversenyt rendeznek Révkomáromban

Lehár Ferenc (Komárom, 1870. április 30. – Bad Ischl, 1948. október 24.) zeneszerzõ, operettkomponista, karmester. Elõadói pályafutását színházi hegedûsként kezdte, emellett egy katonazenekarban is játszott 1899-ig. Elsõ zeneszerzõi próbálkozásai kudarcba fulladtak, ezért átvette apja katona-karmesteri posztját, amelyet csak 1902-ben adott fel, amikor bemutatták elsõ operettjét, a Bécsi asszonyokat, amely világsiker lett és meghatározta további munkásságának fõ irányvonalát. Az igazi elismerést azonban A víg özvegy (1905), a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem (1910) hozta meg számára. Életének legnagyobb részét az osztrák fõvárosban és rövid ideig Berlinben töltötte, itt mutatták be nagy sikerû operettjeit. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselõje, operettjeiben magas igényû kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedõ bécsi operett stílusát.

Révkomárom önkormányzata és a Budapesti Operettszínház péntektől rendezi meg a 10. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt. A döntő után a résztvevők az operettszínházban adnak gálaestet október 24-én, a Magyar Operett Napján – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Csengel Mónika koordinátor elmondta, a primadonna, bonviván és szubrett-buffó páros kategóriában meghirdetett versenyre hat országból 31 résztvevő érkezett. A versenyzők szabadon választott és kötelező áriát vagy duettet adnak elő zongorakísérettel Lehár Ferenc műveiből, klasszikus operettekből, illetve az énekes nemzeti szerzőjétől.
Minden zeneművet az eredeti hangnemben kell énekelni, mikrofon használata nélkül, eredeti nyelven, esetleg az illető anyanyelvén. A párosoknak minden esetben kötelező koreográfia bemutatása.
A versenyen való részvételhez konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel. A fődíj 3000 euró (920 ezer forint), mely a legkiemelkedőbb teljesítményért ítélhető oda, kategóriáktól függetlenül. A meghirdetett kategóriák első és második helyezettjét 1000, illetve 500 euróval díjazzák.
Lehár szülővárosában, Komáromban a versenyt legutóbb 2010-ben rendezték meg. Akkor hat ország 90 résztvevője közül ötvenen jutottak tovább és a győztesek mára élvonalbeli énekesekké váltak.

MTI 2016. október 20., csütörtök