Kezdőlap Kiemelt ELFOGTAK KÉT EMBERCSEMPÉSZT ÉS HATÁRSÉRTŐKET TARTÓZTATTAK FEL BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

ELFOGTAK KÉT EMBERCSEMPÉSZT ÉS HATÁRSÉRTŐKET TARTÓZTATTAK FEL BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

A Bács-Kiskun megyei rendőrök két román embercsempészt vettek őrizetbe és 23 illegális migránst tartóztattak fel.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. november 16-án 1 óra 30 perckor Bácsalmásnál 12 illegális migránst, majd 2 óra 40 perckor Katymárnál 11 határsértőt tartóztattak fel, akik szír állampolgároknak vallották magukat.

A megye rendőrei 2021. november 15-én 23 órakor egy gépjárművet ellenőriztek Kiskunhalas térségében. A gépkocsit egy 25 éves román férfi vezette, rajta kívül a járműben egy 17 éves román férfi és 11 – magukat szír állampolgárnak valló – személy tartózkodott.

Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A két külföldit előállították a rendőrök és őrizetbe veszik. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást velük szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a két férfi letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő