Kezdőlap Események Javult a felsőoktatás minősége és hozzáférhetősége a Neumann János Egyetemen

Javult a felsőoktatás minősége és hozzáférhetősége a Neumann János Egyetemen

2022/04/28

Befejeződött Kecskeméten a „Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében a Neumann János Egyetemen” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00002 azonosító számú projekt megvalósítása. 

A fejlesztést az intézmény 842,03 millió forint európai uniós és hazai, vissza nem térítendő forrásból valósította meg, a Széchenyi2020 program keretében.

Magyarország Kormánya 2016-ban a felsőoktatási intézmények számára a felsőfokú oktatás minőségének, hatékonyságának és hozzáférhetőségének javítása és az oktatásban való részvétel növelése érdekében pályázatot írt ki. A Kormány célul tűzte ki a felsőoktatás képzési kapacitásainak és infrastruktúrájának fejlesztését, a diplomások arányának fenntartható növelését, valamint a felsőoktatási intézmények körében a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítését. A Neumann János Egyetem erre a projektre benyújtott pályázatával 842,03 millió Ft támogatást nyert el. 

A pályázat megvalósítási ideje alatt (2017.03.01.-2022.04.30.) önállóan, hat alprojektben, az Egyetem korábbi öt karán (GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodási Kar, Pedagógusképző Kar) végeztek a projekt céljaihoz illeszkedő tevékenységeket. A projekt hat alprojektje a következő témákat ölelte fel: a felsőoktatási részvételt növelő komplex szolgáltatásfejlesztés, komplex oktatási innováció, nemzetközi hálózatfejlesztés, hallgatói sportszolgáltatás fejlesztés és egészségnevelés, stratégiai fejlesztés, valamint humánerőforrás fejlesztés a minőségirányítás eszközrendszerével.

A pályázat mintegy ötéves megvalósítási ideje alatt számos fejlesztés, eszközbeszerzés valósult meg az intézményben, melyek nem csupán a pályázat ideje alatt, hanem minden bizonnyal az elkövetkező években is szolgálják az oktatási, képzési tevékenységet. A fejlesztési program által elindított folyamatokat – mind a közvetlen felsőoktatási részvételt növelő, mind a bennmaradást segítő beavatkozásokat, az oktatási innovációkat, a gyakorlati képzés minőségének monitorozását, az intézmény nemzetközi versenyképességének növeléséhez és a minőségbiztosítás további fejlesztéséhez kapcsolódó tevékenységeket a jövőben is folytatni kívánja a Neumann János Egyetem. 

További információ: Brindza Attila projektmenedzser, [email protected]