Kezdőlap Zenei élet Chopin: Zongoraversenyek – Farkas, Vásáry

Chopin: Zongoraversenyek – Farkas, Vásáry

Két kivételes képességű magyar művész: ezen belül is két kiemelkedő Chopin-előadó: Farkas Gábor és Vásáry Tamás adott randevút egymásnak a Hungaroton új megjelenésén. Farkas Gábor a zongora mögött, a legendás Chopin-zongorista: Vásáry Tamás pedig karmesteri pálcával a kezében, a 2023-ban alapításának 80. évfordulóját ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával adják elő Chopin két zongoraversenyét.

A zongora poétája, a zongora Paganinije – gyakran nevezik így mindmáig Fryderyk Chopint (1810-1849), sőt, a maga korában úgy tartották, hogy az ifjú tehetség csak Mozarthoz mérhető. Két népszerű ifjúkori zongoraversenye a hangversenypódiumok és a zongoraművészek kedvence, mindkettő abban az érzékeny és fájdalmas időszakban keletkezett, amikor a zeneszerző hazáját elhagyva emigrálni kényszerült. Farkas Gábor zongoraművészt a fennállásának 80. évét idén ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri, elnökkarnagyuk, Vásáry Tamás vezényletével.

A Chopin két zongoraversenyét tartalmazó új albumot ünnepélyes keretek között mutatták be a sajtónak – a lemezbemutató koncertre pedig 2023. május 10-én 19:30-kor, a Művészetek Palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor. Az esemény kapcsán nyilatkozta a lemezről Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója:

„Chopint előadni a zongoraművészek jutalomjátéka. A nagy előd pianista karmesteri pálcája alatt Chopin mindkét zongoraversenyét műsorra tűzni, sőt, hangfelvételen rögzíteni hatványozottan jutalomjáték. De az ifjabb éveiben az előd által mentorált folytatóval közös interpretációt teremteni az idősebb mesternek is élvezet. Vásáry Tamás és Farkas Gábor nem is közeli két nemzedék, mégis harmóniában muzsikálnak. Mert ezt kívánja tőlük Chopin, és ezt tudja teljesíteni zenészi és emberi alkatuk.”

Az album elérhető a digitális zenemegosztók kínálatában: https://hungaroton.lnk.to/JV4og4Ut

A CD megvásárolható a MüPa CD boltjában, a Rózsavölgyi Zeneműboltban és a Kodály Zoltán Zeneműboltban.

Az album szólistája, Farkas Gábor 1981-ben született Ózdon, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián 2005-ben diplomázott. Doktori fokozatát is itt szerezte 2014-ben, két konzulense Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán volt. A Baden bei Wienben rendezett Bartók Béla-zongoraverseny győztese lett 2000- ben, 2009-ben megnyerte a weimari nemzetközi Liszt-zongoraversenyt, 2015-ben a New York Concert Artist & Associates által kiírt verseny fődíját; utóbbinak köszönhetően 2016-ban New Yorkban, a Carnegie Hall-ban léphetett fel. Junior Prima díjat 2008-ban, Gundel Művészeti Díjat 2009-ben, Liszt-díjat 2012-ben kapott.

Az utóbbi években a legrangosabb koncerttermek- ben játszott, például a Lincoln Centerben, a velencei Teatro la Fenicében, a berlini Konzerthausban, a madridi Auditorio Nacional de Musicában, a pekingi NCPA Concert Hallban, a Seoul Art Centerben, a sanghaji Oriental Art Centerben és a Tokyo Bunka Kaikanban. Állandó fellépője a legkiemelkedőbb nemzetközi fesztiváloknak.

A Steinway Artist címet 2017-ben kapta meg, elfogadta állandó professzori kinevezését a Tokyo College of Musicban, amelynek első európai és egyben legfiatalabb mestere lett. Japánban elnyerte az év hangversenyéért járó Aoyama Music Awardot 2019-ben. A 2020/21 es tanév óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, ő irányítja a doktori iskola billentyűs és akkordikus alprogramját is. A 2022-ben általa életre hívott Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál művészeti vezetője.

Vásáry Tamás zongoraművész és karmester, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója és elnök-karmestere 1933-ban született Debrecenben. Nyolc éves korában Mozart K.107-es D-dúr zongoraversenyével debütált szülővárosában, ettől kezdve rendszeresen koncertezett, mint csodagyerek. 14 évesen megnyerte Budapesten a zeneakadémiai Liszt-verseny első díját, az intézmé- nyben 1953-ban kapott művészi oklevelet. A következő években négy nemzetközi verseny díjazottja lesz (1955: a varsói Chopin-verseny, 1955: a párizsi Marguerite Long verseny, 1956: a brüsszeli Erzsébet királyné verseny, 1957: a Rio de Janeiroi-i nemzetközi verseny).

1958-ban első Liszt-lemezét a Deutsche Grammophonnál Londonban a hónap legjobb lemezének választották, és jelölést kapott az év legjobb lemezére. 1961-ben nagysikerű londoni bemutatkozása a Royal Festival Hallban elindította nemzetközi karrierjét. Ettől kezdve évente átlagosan 100 hangversenyt adott a világ legfontosabb zenei központjaiban: London, Párizs, Berlin, Bécs, Róma, Madrid, Lisszabon, Luxemburg, Stockholm, Oslo, stb.

1962-ben Széll György mutatta be New Yorkban a Carnegie Hallban, a világ legfontosabb zenekaraival és karmestereivel koncertezett: Ernest Ansermet, André Cluitens, Paul Kletzki, Fricsay Ferenc, André Previn, Claudio Abbado, Simon Rattle, Wolfgang Sawallisch Eugen Jockhum, Erick Leinsdorf, Doráti Antal, Bernard Haitink, Kurt Sanderling, Solti György, Rudolf Kempe, Neville Marriner, Adrian Boult.

Kamarazene-partnerei közt szerepeltek Msztiszlav Rosztropovics, Yo-Yo Ma, Isaak Stern, Henryk Szering, Szigeti József, Yuri Bashmet, Dietrich-Fischer Dieskau, Jean-Pierre Rampal, James Galway, Maurice André, Gundula Janowitz és még sokan mások.Karmesteri karrierje zongoraművészi munkásságával párhuzamosan épült: két angol zenekar igazgatója és első karmestere volt – Northern Sinfonia (1979–1982), Bournemouth Sinfonietta (1989–1997). A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója 1993–2004 között, majd 2015 májusától ismét elnyeri ezt a pozíciót. Örökös tiszteletbeli főzeneigazgatónak 2004-ben nevezik ki. 2006-ban megalapította a Kodály Zoltán Világifjúsági Zenekart, amelyel minden évben Magyarországon és külföldön (Brüsszel, Párizs, Milánó, Prága) is fellépnek.2013-ban a magyar kormány Vásáry Tamás Ösztöndíjat alapított zenei és önkéntes kategóriában