Kezdőlap Zenei élet Yoko Ono Tribute – Ocean Child: Songs Of Yoko Ono

Yoko Ono Tribute – Ocean Child: Songs Of Yoko Ono

A tél végére jelent meg a Yoko Ono – japán művész, aktivista, énekes és dalszerző – munkásságát ünneplő lemez ’Ocean Child: Songs of Yoko Ono’ címmel.

A New Yorkban élő japán születésű művésznő február 18-án töltötte be nyolcvankilencedik évét, és a Warner lemezkiadó és ez az album ebből az alkalomból ünnepli John Lennon egykori feleségét és alkotótársát. Aki – a saját jogán is nagyon eredeti: néha punkos, máskor avantgárd, máskor pedig egyszerűen szép, meghitt és bensőséges dalokat is írt: amint azt ez a válogatásalbum is reprezentálja. Mely egyébként nevét viseli: Yoko Ono ugyanis angolul Ocean Child – magyarul az Óceán Gyermeke jelentéssel bír.

A Benjamin Gibbard (a Death Cab for Cutie amerikai rockegyüttes énekes-dalszerzője) által kitalált és gondozott kiadványon összesen 14 „Ono-dal” csendül fel vadonatúj köntösben olyan feltörekvő művészek és legendás sztárok tolmácsolásában, mint David Byrne (Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas skót-amerikai énekes-dalszerző, színész), Yo La Tengo (amerikai indie-rock együttes), The Flaming Lips (amerikai rockbanda), Jay Som (amerikai multiinstrumentalista dalszerző-énekes) vagy Sudan Archives (amerikai hegedűművész).

A korong Yoko Ono erőteljes és tartós kulturális hatását és a művészethez való teljesen egyedi megközelítését hangsúlyozza. A projekt kurátora így foglalja össze az album hátterét: „Yoko Ono több mint hét évtizede innovatív és befolyásos hang a művészetben, miközben a békéért kampányol. A legfőbb célunk Ono széleskörű – avantgarde-tól a rágógumi popig terjedő – munkásságának bemutatása.”

További érdekesség, hogy a lemez bevételének egy részét a Yoko Ono által is támogatott Why Hunger non-profit szervezetnek ajánlják fel, amely az éhínség és a szegénység megszüntetésén dolgozik.

(KJJR)